Estiu

Foto: Pexels

Ja han passat gairebé tres mesos des que va néixer el diari metropolità Línia. I ara, durant l’agost, la seva redacció fem una aturada per tornar el setembre amb més i millor periodisme de proximitat. Ha estat un trimestre intens, durant el qual el nou digital ha aconseguit fer-se un lloc en el panorama informatiu metropolità. Gràcies a reportatges en profunditat, columnes d’opinió amb veus de primer nivell i entrevistes a personalitats centrals de l’àmbit metropolità, el diari Línia ha contribuït a generar un espai de debat pausat i que faltava a Catalunya.

Per tot això, ara que abaixem el ritme hem volgut mirar enrere i fer una recopilació d’algunes de les peces més destacades que hem publicat durant aquests primers mesos, perquè els nostres lectors i les nostres lectores puguin gaudir-ne els dies d’estiu. Ja sigui llegint per primer cop els continguts que a continuació detallem o tornant-los a assaborir amb més temps. Aquesta és la nostra proposta de 31 lectures d’estiu, una per a cada dia d’aquest mes d’agost:

1. 30,6%

Una columna de David Fernàndez explicant com la pobresa, lluny de fer vacances, també es viu a l’estiu.

2. Qui va votar l’extrema dreta a la metròpoli?

Radiografia de qui, on i per què va votar el partit d’extrema dreta Vox en les darreres eleccions de Catalunya.

3. Collserola cremada en menys de 8 hores: l’amenaça dels megaincendis

Els megaincendis, una realitat cada cop més plausible als boscos de l’àrea metropolitana, preocupen administracions i veïnat.

4. Desigualtats a les extraescolars: una escletxa que pot arribar a les 6.000 hores

Quan els infants i joves surten de l’escola o durant les vacances d’estiu, les desigualtats entre classes socials s’aprofundeixen encara més.

5. Dones al sector de les TICs: reptes i oportunitats des d’una perspectiva feminista

L’alcaldessa Núria Parlon reflexiona sobre la necessitat d’incorporar el talent femení a les empreses d’àmbit tecnològic.

6. Quan ser musulmà implica ser sospitós de terrorisme

Les persones de fe musulmana estan fortament estigmatitzades per la seva condició religiosa i sovint es relaciona el seu credo amb el terrorisme.

7. Ada Colau: “Pujol va voler frenar l’àrea metropolitana i encara en patim les conseqüències”

Entrevista a l’alcaldessa de Barcelona, en la qual parla sobre la pandèmia, l’ampliació de l’aeroport o l’àrea metropolitana.

8. Serveis públics, puntal de drets

La diputada de la CUP-Guanyem Dolors Sabater analitza la necessitat de millorar els serveis públics i posa deures al Govern de la Generalitat.

9. “Em van intentar assassinar sis cops: tres atropellant-me i tres disparant-me”

Parlem amb dues persones refugiades que ens expliquen tot el que han hagut de viure a Hondures i a Iran abans d’arribar a Barcelona.

10. Una realitat amagada: el maltractament a la gent gran

La violència contra la gent gran és una realitat sovint invisibilitzada que s’expressa en maltractaments que poden ser físics, psicològics i econòmics.

11. Hedonista, treballadora i inconformista: així és la classe creativa metropolitana

Barcelona concentra gran part de la classe creativa de Catalunya, un col·lectiu que ha comportat un encariment dels preus dels pisos a la ciutat.

12. Cent anys com si res

Víctor Porres reivindica les associacions de barri que mantenen les tradicions i la cultura del nostre país.

13. Jorge Javier Vázquez: “La Badalona d’avui és una meravella”

Entrevista al presentador de programes del cor, actor i escriptor Jorge Javier Vázquez, en què rememora la seva infància a Sant Roc.

14. El somni tecnològic produeix monstres

Empreses com Amazon, Uber o Glovo, sota el pretext d’estar abanderant la revolució tecnològica, han acabat generant més precarització laboral i social.

15. Les Rosalias de l’art i la cultura

Columna del regidor de l’Ajuntament de Barcelona Xavier Marcé, en la qual es pregunta si l’art i la cultura estan renyits amb l’èxit i l’interès popular.

16. Créixer en un entorn hostil: la realitat dels menors LGTBI

Reportatge sobre les dificultats que tenen els menors LGTBI per poder expressar lliurement la seva orientació sexual a casa i a l’escola.

17. Revolta ambiental per terra, mar i aire

Moviments veïnals en defensa del medi ambient parlen de les seves experiències de lluita a la regió metropolitana, una de les zones més castigades del país ecològicament parlant.

18. El PIB fa la felicitat?

L’enginyer de telecomunicacions i membre de Restarting Badalona Martí Casamajó es pregunta sobre la relació entre la felicitat i l’economia.

19. La nostra llar està plantada en un ésser viu

Montserrat Tura centra la seva columna en la relació que els diferents municipis de l’àrea metropolitana, com si es tractés d’un ésser viu, han de tenir.

20. Justo Molinero: “Junqueras em va donar la raó, la independència no tocava”

El mític presentador de Radio Teletaxi, Justo Molinero, parla sobre la independència, els seus orígens, el català o el seu amor per Catalunya.

21. Dones sense llar: una realitat invisible

Reportatge que dona veu a dones que viuen o han viscut al carrer i que analitza la seva difícil situació a l’àrea metropolitana.

22. La política segueix sent cosa de blancs

Com és ser un dels sis diputats no blancs que en les darreres eleccions van obtenir un escó al Parlament de Catalunya?

23. Transició energètica amb centre a Barcelona

Marc Cerdà analitza com ha de ser la transició energètica a Catalunya i el paper i la responsabilitat que hi ha de tenir l’àrea metropolitana.

24. Dels molts consensos necessaris per ‘fer país’

Oriol Lladó reflexiona sobre la necessitat d’establir un pacte de país per acabar amb les desigualtats creixents a Catalunya.

25. Què està passant amb el català a l’àrea metropolitana?

Fugint dels debats emocionals quan es parla sobre l’ús del català i el castellà, i amb les dades a la mà, ens preguntem quina és la salut del català a l’àrea metropolitana.

26. Mateixa història, diferents cares

Lucía Delgado, portaveu de la PAH, posa el focus en què vol dir viure un desnonament en primera persona.

27. “Importem molt poc”: la vida de les persones amb trastorns mentals

Les persones amb trastorns de salut mental han estat un dels col·lectius vulnerables que més ha patit les conseqüències de la pandèmia.

28. Pantalles, joves i temptatives de suïcidi

Susana Pérez analitza com les noves tecnologies estan tenint un impacte negatiu en el jovent i els infants.

29. L’any del tràfic de marihuana

Els Mossos d’Esquadra alerten que, en els darrers anys, el nombre de persones dedicades al narcotràfic de marihuana a Catalunya ha augmentat de forma preocupant.

30. Ferran Adrià: “La meva pàtria és el talent”

Entrevista al cuiner més famós del món, en la qual parla sobre el procés creatiu, la pandèmia o com va aprendre el seu ofici.

31. Luxe metropolità: vides d’un altre món

Com és la vida als barris més rics de l’àrea metropolitana? Com és el barri de Castelldefels on viu Leo Messi?

WhatsAppEmailXFacebookTelegram