L’Hospital de Sant Pau va ser l’Hospital General de Catalunya durant la Guerra Civil. Foto: Arxiu Històric del Sant Pau

“Me’n vaig a matar feixistes perquè algú ha de fer-ho”. És el que li va dir l’escriptor britànic George Orwell al seu col·lega Henry Miller quan el va visitar a París poc abans de viatjar a Espanya per combatre en la Guerra Civil. Va arribar a Barcelona el Nadal del 1936, es va fer milicià del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) i es va sumar al Front d’Aragó. El 20 de maig de 1937, una bala li va entrar pel coll i li va sortir per l’esquena. Va esquivar la mort per uns mil·límetres. Després que li salvessin la vida en algun hospital aragonès, Orwell va ser traslladat a l’Hospital de Sant Pau, que aleshores es deia Hospital General de Catalunya.

L’estada d’Orwell al Sant Pau és el tema de la conferència que es farà dilluns vinent a l’Ateneu El Poblet, organitzada per la Comissió Memòria Històrica El Poblet. Anirà a càrrec de Carmen Pérez, veïna del barri, periodista i metgessa jubilada, que va treballar durant anys a l’emblemàtic hospital.

Especialitzada en història de la medicina, Pérez es va adonar mentre llegia Homenatge a Catalunya que Orwell havia estat ingressat en aquest centre i va decidir estirar el fil. Va consultar l’Arxiu Històric Nacional, la biblioteca del Pavelló de la República i, per descomptat, l’arxiu de l’Hospital de Sant Pau. “No hi ha cap altre hospital a Espanya que tingui un arxiu històric així”, afirma Pérez.

Un paper clau

El tret que va malferir Orwell gairebé li va fer perdre la parla, però “a l’Hospital de Sant Pau li van salvar la veu”, tal com explica Pérez. L’exmetgessa detalla que el van tractar un neuròleg, el doctor Barraquer, i un otorrinolaringòleg, el doctor Grau. Tots dos van fer una feina imprescindible.

“Jo sabia que després de la Guerra Civil Espanyola, al seu retorn al Regne Unit, Orwell havia treballat a la BBC Radio, de manera que la seva veu era molt important”, apunta Pérez. De fet, assegura que als arxius de la BBC hi ha documents que fan referència a la veu d’Orwell. La investigadora diu que “s’hi pot llegir que el programa que feia estava molt bé, però que la veu no era precisament el millor que tenia”. Com a mínim, la tenia. I gràcies a haver passat per l’Hospital de Sant Pau.

Pérez va presentar aquesta investigació a l’últim congrés de la Societat Internacional d’Història de la Medicina, de la qual forma part. Dilluns al vespre la compartirà amb els seus veïns a l’Ateneu El Poblet, en una conferència que tindrà com a fil conductor Homenatge a Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram