La ronda de Sant Antoni el passat mes de juliol. Foto: Blanca Blay/ACN

Les obres de reforma de la ronda de Sant Antoni començaran el 8 de gener, un cop acabada la campanya de Nadal. Així ho va anunciar el regidor de l’Eixample, Jordi Valls, al Consell de Barri de Sant Antoni d’aquest dijous. Valls va reconèixer que la intenció inicial era engegar els treballs a finals de novembre o principis de desembre, però que els comerciants de la zona van demanar esperar que acabés una de les temporades de més vendes. Una petició que va ser acceptada.

Pel que fa al projecte, el regidor va deixar clar que es farà realitat “tal com està definit”. És a dir, es farà la reforma de la ronda dissenyada i aprovada pels comuns. Tot i això, va remarcar la necessitat de “debatre” alguns aspectes: els carrils bici i la càrrega i descàrrega.

En aquest sentit, cal recordar, d’una banda, que els comuns van eliminar el carril bici previst en un principi i van apostar per permetre el pas de bicicletes a tota la ronda, sempre amb prioritat per als vianants. De l’altra, que la zona de càrrega i descàrrega projectada inicialment a la cruïlla de Villarroel amb Floridablanca va quedar concentrada als extrems de la nova plaça que es farà en aquest punt. Aquesta plaça, finalment, serà una àrea verda i de jocs infantils.

Sense canvis en el carril bus

Durant el Consell de Barri, Valls també es va pronunciar sobre el carril bus. Cal tenir en compte que el projecte aprovat pel govern de Colau només contempla un carril bus de baixada entre Villarroel i Comte d’Urgell. “Hem assumit que farem aquest projecte, ho vam assumir com a govern i el farem. I en aquest projecte no hi ha l’autobús”, va sentenciar el regidor de Districte.

Valls, sobre els veïns enfadats: “Els entenc”

En la mateixa sessió, el regidor es va adreçar als veïns que eren contraris al projecte finalment aprovat per a la ronda de Sant Antoni. “Hi ha gent a qui no agrada aquesta decisió, i vull que sàpiguen que els entenc”, va afirmar Valls, que considera que “tenen raons per queixar-se”. “El meu partit havia defensat la posició que ells volien”, va afegir.

Certament, durant la campanya electoral, Jaume Collboni havia promès que, si governava, revocaria la reforma aprovada pels comuns. Després de la seva investidura com a alcalde, però, el PSC va anunciar que tiraria endavant la transformació “per responsabilitat”, en paraules de la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet. Això va indignar la Plataforma d’afectats per la llosa de Sant Antoni, mentre que va ser celebrat per la plataforma veïnal favorable a la pacificació total de la ronda, que compta amb el suport d’una seixantena d’entitats.

Quant a la divisió veïnal que ha generat aquest tema, Valls va admetre que no l’han “sabut resoldre en l’àmbit polític”. “El que no podem fer és arribar a unes certes tensions a les quals hem arribat en aquest barri”, va lamentar. Finalment, va mirar de buscar el consens. “En una cosa sí que estem d’acord: com més aviat acabem, millor”, va rematar.