Jéssica Albiach Espai Línia

Jéssica Albiach ha passat avui per l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Quan toca parlar de polítiques i drets socials, Comuns Sumar juga en un camp en el qual es troba molt còmode. Això s’ha vist aquesta tarda a l’Espai Línia durant la intervenció que ha fet la candidata de la formació a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, durant el cicle de conferències polítiques de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social en el marc de la campanya electoral del 12M.

Durant el seu discurs, Albiach ha dibuixat una Catalunya que va molt coixa en l’aplicació d’unes polítiques socials que permetin combatre amb fermesa la pobresa i les desigualtats. “Vaig entrar al Parlament el 2016 i ara tenim les mateixes reivindicacions i converses que llavors. Hi ha una manca de consciència que fa que els drets socials no es vegin com uns drets de primera”, ha afirmat.

Per començar a canviar aquesta realitat que ha dibuixat, la candidata de Comuns Sumar ha presentat una llista molt extensa de les polítiques socials que considera que el país ha d’aplicar de forma urgent. El paraigua sobre el qual s’haurien d’incloure les propostes que ha exposat seria “un sistema de drets universals per a tothom” que permeti abordar en profunditat les desigualtats i fer front a l’envelliment de la població.

Jéssica Albiach Espai Línia

La sala de conferències de l’Espai Línia s’ha omplert per escoltar Jéssica Albiach. Foto: Joanna Chichelnitzky

I perquè les converses de la pròxima legislatura comencin a ser diferents de les del 2016, Albiach ha mostrat el seu compromís de seguir impulsant els petits avenços que considera que s’han fet els últims tres anys, tot i que ha lamentat que s’hagin aprovat “molt poques lleis”. “Caldrà recuperar la Llei del Tercer Sector, la Renda Garantida, la concertació social i també la integració social i sanitària”, ha afirmat. I quin ha de ser l’escenari per aconseguir això? Doncs el que els comuns sempre repeteixen: “Un govern de majoria progressista, estable, fort i hàbil”. És a dir, un govern tripartit amb el PSC i ERC. Ara bé, caldrà veure si aquest escenari es produeix.

Escollir entre “el passat i el futur”

Parlant d’escenaris electorals, Albiach ha plantejat una disjuntiva molt clara: “Cal escollir entre la Catalunya del passat o la Catalunya del futur”. Una Catalunya del futur que la candidata dels comuns ha definit com un país “que posa les cures al centre, que és feminista, que està a favor de la vida, la igualtat, que combat la violència i que fa front a les guerres i al canvi climàtic”.

De moment, arribar a fer que tots aquests ingredients formin part del mateix plat no serà fàcil, ja que Albiach no s’ha mostrat del tot satisfeta amb els que han de ser els seus companys de viatge. “Tinc la impressió que darrerament hi ha discrepàncies de model amb alguns partits, i no parlo només de la dreta o l’extrema dreta. Costen de comprendre certes resistències de grups amb els quals ens hem d’entendre”, ha dit.

I no només això, sinó que també ha posat al damunt la taula una qüestió fonamental: “Catalunya té un problema de finançament i un pressupost de serveis socials molt menor al de salut o educació”. La recepta? Impostos (a pisos buits, als grans creuers, a les indústries contaminants…) i la reforma del sistema de finançament. “L’Estat ens dona diners com si fóssim el 13% de la població, i som el 17%”, ha argumentat. Una realitat que encara té un altre factor negatiu, ha dit la candidata dels comuns a la Generalitat, ja que des del seu punt de vista s’arrossega “l’ombra d’una austeritat que només s’ha revertit tímidament”.

Jéssica Albiach Espai Línia

Jéssica Albiach, en un moment de l’acte d’aquesta tarda. Foto: Joanna Chichelnitzky

“Barris que s’enfonsen”

Les paraules més contundents han arribat quan Albiach ha parlat del dret de la ciutadania a l’habitatge. “L’accés a l’habitatge és un dels problemes més greus que tenim com a país. La situació és dramàtica”, ha assegurat. De fet, fent referència a les situacions que en els darrers mesos s’han viscut a ciutats com Badalona o Santa Coloma de Gramenet, ha afirmat que a Catalunya “hi ha barris que directament s’estan enfonsant”. “Hi ha famílies amb cases apuntalades que qualsevol dia s’ensorraran. Viure així és un perill”, ha reblat.

El que també necessitaria un apuntalament, per no dir una reconstrucció, és la credibilitat dels polítics, i Albiach ho ha exposat en una reflexió crítica que ha fet avui responent a una de les preguntes dels representants de les entitats del tercer sector social. “Hi ha desafecció perquè les polítiques no s’implementen i no es posen recursos per tirar endavant les promeses que es fan en campanya. A vegades es triguen 15 anys a fer coses que es podrien fer en tres”, ha lamentat. Ara caldrà veure si els comuns poden tenir responsabilitats de govern per començar a revertir aquesta desafecció que preocupa Albiach.

Jéssica Albiach Espai Línia

Jéssica Albiach ha compartit escenari amb la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, Francina Alsina. Foto: Joanna Chichelnitzky

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram