Cartell contra la Copa Amèrica

Cartell en contra de la celebració de la Copa Amèrica de Vela. Foto: ACN

La celebració de la Copa Amèrica de Vela genera divisions a la Barceloneta. La competició, que començarà finals d’estiu, arriba amb certs recels entre alguns veïns, que assenyalen que ja és “un territori castigat” i que només beneficiarà els interessos privats. Altres opinen que aquest esdeveniment pot ser una oportunitat per a fer inversions al barri, tot i que demanen que l’afectació en el dia a dia sigui “mínima”.

La 37a edició de la Copa Amèrica de Vela tindrà lloc entorn del Port Vell i al llarg de la platja, fins al Port Olímpic. La Cerimònia Oficial d’Inici se celebrarà el 22 d’agost i les diverses proves culminaran a l’octubre. Hi participaran sis equips, que ja tenen les seus distribuïdes per diferents espais, com el Moll de Barcelona i el Moll d’Espanya.

Cada equip participant mobilitzarà unes 100 o 150 persones, segons les previsions dels organitzadors recollides per l’ACN. En aquests moments ja hi ha unes 600 persones treballant en els diferents equips, però s’espera que a finals de primavera arribin la resta de membres que falten per completar els sis equips. En total, unes 1.000 persones, més les seves famílies.

S’espera que 2,5 milions de persones visitin la ciutat durant la competició

El director corporatiu de l’America’s Cup Event Barcelona, Albert Vilumara, assegura que la idea és que la Barceloneta “tregui bona experiència” i es beneficiï de la millora en infraestructures i equipaments promovuda per la prova esportiva.

Durant l’esdeveniment, s’espera que uns 2,5 milions de persones visitin Barcelona. “Setembre i octubre són mesos d’alta ocupació a Barcelona i entenem que moltes de les persones aprofitaran per viure la Copa Amèrica”, apunta Vilumara.

Mobilitat, mar i habitatge

Manel Martínez, portaveu de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, demana que l’afectació per al barri sigui mínima, ja que és un territori molt “castigat”, i espera que la Copa Amèrica serveixi com a “oportunitat per a mostrar la cara amable del barri”. A més, espera que també hi hagi inversions i serveixi per a impulsar accions socials i millorar els equipaments de la zona.

Preocupa també la mobilitat, tant d’entrada com de sortida al barri. La Barceloneta “és un coll d’ampolla, un triangle d’un quilòmetre quadrat difícil”, explica Martínez en declaracions a l’ACN.

El posicionament de la plataforma ‘No a la Copa Amèrica’ és molt més contundent. L’entitat rebutja totalment la celebració de la competició, ja que creu que serà perjudicial per al barri. De fet, assenyalen que la cita esportiva afectarà negativament la mobilitat, el medi ambient i l’habitatge, a més de promoure encara més la turistificació.

‘No a la Copa Amèrica’ considera també que el mar paitrà un greu impacte mediambiental i afectarà negativament l’activitat dels pescadors.

Edifici de Nova Zelanda

Edifici base de l’equip de Nova Zelanda. Foto: ACN

En el punt de mira dels detractors hi ha també l’impacte en l’habitatge. Per a Esther Jorquera, de ‘No a la Copa Amèrica’, els veïns ja estan patint un procés de gentrificació “sense retorn”. “Una vegada ve això, ens expulsen, és la pura realitat”, diu.

De fet, aquesta veïna reclama que les inversions en seguretat no es converteixin en més policia o agents cívics, sinó en protecció davant dels grans tenidors, el turisme massiu o l’assetjament immobiliari. Es queixa, especialment, de la manca de control respecte als lloguers de temporada i el fet que pugin els preus del lloguer.

Pujada de preus

En aquest sentit, des de la immobiliària Casamona, situada a tocar de l’estació de França, expliquen que ja han rebut moltes sol·licituds per a trobar allotjament amb motiu de la Copa. En concret, n’han llogat ja a unes 30 o 40 famílies. Les sol·licituds que han rebut són dels equips, però també de persones que preveuen venir a Barcelona a veure la regata.

Els propietaris estan apujant els preus i, en algunes ocasions, cobren més del doble, expliquen des de l’agència. Per exemple, l’ACN recull el cas d’un edifici a la Barcelona amb una trentena d’apartaments que normalment es llogaven per 2.500 o 3.000 euros i ara la propietat en demana 7.000.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram