Casa afectada Tres Turons

Una de les cases afectades pel projecte. Foto: Twitter (@Dignitat3Turons)

Després d’un temps sense notícies sobre la transformació del parc dels Tres Turons, el Grup d’Habitatge dels Tres Turons (GHATT) ha tornat a fer una nova denúncia. Tal com va alertar fa uns dies, els veïns del número 80-82 del carrer Santuari han rebut un avís on se’ls informa que segueix endavant el seu procés de desallotjament i el posterior enderrocament d’aquesta casa, ocupada per un grup de persones després que l’Ajuntament l’expropiés fa uns anys. Des del grup d’habitatge defensen que aquestes persones “necessitaven casa per viure” i que amb aquesta acció s’havien, a més, afegit “a la lluita veïnal”.

Aquesta lluita fa referència a l’oposició dels activistes del GHATT i part del veïnat envers la transformació urbanística dels Tres Turons, que vol convertir tota aquesta zona en el gran pulmó verd de la ciutat. El projecte, però, compta amb un ampli historial d’avenços i retrocessos. Primer de tot perquè ja es va idear fa unes quantes dècades i després perquè, el 2010, es va fer un planejament urbanístic per tirar-lo endavant que es va endarrerir, entre altres motius, perquè implicava el reallotjament i enderrocament d’uns 300 habitatges, com és el cas del número 80-82 del carrer Santuari. I per últim perquè, tot i que en els darrers anys el consistori ha expropiat i desallotjat alguns immobles, no s’han fet grans passos. I és que l’intent d’executar desnonaments s’ha trobat amb el rebuig d’una part del veïnat i, d’altra banda, l’esclat de la pandèmia va suposar un altre fre.

Aquest conflicte entre part del veïnat i l’Ajuntament també es veu reflectit en el fet que la primera part no creu que l’objectiu del projecte sigui la creació d’un gran pulmó verd. “Implicarà gentrificació i destrucció de patrimoni”, diuen fonts veïnals.