Hort Baix Guinardó

El solar municipal, situat al torrent de Lligalbé del barri del Baix Guinardó, que ha marcat un abans i un després en la zona. Foto cedida

L’ocupació d’un solar de propietat municipal, situat al torrent de Lligalbé del barri del Baix Guinardó, per part d’un grup de persones que hi ha fet un hort comunitari i autogestionat anomenat El Brot, ha aixecat polèmica a la zona des que es va produir l’ocupació el passat 8 de maig. No només perquè el passat dimarts 5 d’octubre aquest grup de persones, juntament amb altres que van acudir a donar-los suport per acabar sent una cinquantena, van impedir el desnonament que estava previst, sinó també perquè l’ús actual del terreny ha provocat crítiques i ha generat conflictes.

El president de l’Associació de Veïns del Baix Guinardó, Enric Buscarons, indica a Línia Horta que des de l’entitat no estan d’acord amb el fet que s’hagi ocupat el solar, ja que tenien la idea de demanar al Districte que els veïns poguessin utilitzar l’espai per fer, per exemple, “activitats físiques” fins que no comencessin les obres previstes en el solar.

“Volíem donar-li un ús veïnal, però encara no l’havíem definit i, a més, al maig no podíem organitzar activitats amb la limitació de reunions de persones que hi havia en aquell moment. Llavors, el 8 de maig el van ocupar”, assenyala Buscarons, qui també assegura que ha rebut diverses queixes veïnals per “les formes” amb les quals s’ha ocupat el terreny i que, a més, cap dels impulsos de l’hort del Brot “és veí dels seus voltants”. “Tot i que potser també hi ha un veí d’una altra zona que no conec”, reconeix Buscarons.

Un espai d’activitats

Per part seva, membres del Brot subratllen que són veïns i que l’hort és un espai comunitari, veïnal i assembleari on, a més de conrear els cultius, s’han fet activitats com ara recitals de poesia, un vermut de rumba o un mercat de segona mà i que la seva idea és impulsar més iniciatives i que sigui, com diuen que és en aquests moments, un espai obert a tot el veïnat o entitats. “No hem enviat cap carta a cap veí, però els veïns que s’acosten a nosaltres els hi expliquem el projecte i els convidem a participar-hi”, detallen integrants del Brot, que paral·lelament afirmen que les aproximadament 20 persones “actives” en el projecte són veïns del Baix Guinardó.

“Volíem donar un ús veïnal al terreny”, diu l’Associació de Veïns del Baix Guinardó

Pel que fa a l’estat del terreny abans que es convertís en un hort, des del Brot recorden que hi havia brutícia, rates, matolls i “deixadesa”. També asseguren que, quan ja havien ocupat l’espai, van intentar conservar-lo per la via burocràtica demanant a l’Ajuntament dues vegades, a principis de juny i a finals d’agost, una cessió d’usos, però tal com agreguen, “no ens van donar resposta”.

Viure al costat de l’hort

Sherko Kurdi, un veí de la zona des del 1992 que viu molt a prop de l’hort, insisteix que mentre els integrants del Brot parlen de “punt de reunió veïnal”, no han preguntat res als veïns. “Jo també era partidari de donar-li un ús veïnal al terreny, però parlant-ho amb el Districte i la resta de veïns”, apunta. “Si jo visc al costat i també vull donar-li un ús fins que es comencin les obres, alguna cosa tindré a dir, no?”, afegeix Kurdi, qui alhora també emfatitza que cap de les persones que hi ha darrere del Brot són del barri.

Des del seu punt de vista, el conflicte va més enllà de la unilateralitat amb la qual, segons diu, s’ha fet aquest hort: l’incivisme. “Sobretot a l’estiu, feien botellades, sopars i hi havia molèsties de sorolls”, recorda indignat Kurdi.

El projecte urbanístic

Per la seva banda, la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, va afirmar el passat 5 d’octubre a betevé que l’espai hauria de quedar lliure com més aviat millor per poder tirar endavant el projecte previst al terreny: un jardí per als veïns i habitatge dotacional. Es tracta d’un pla que, tal com recalca Kurdi, és resultat d’una petició veïnal de fa anys, però que encara li queda camí per fer-se realitat. “Quan aconseguim que es digui que s’urbanitzarà l’espai, la pandèmia atura el projecte. Després apareixen uns tercers impedint que s’arregli el problema”, sentència el veí.

D’altra banda, davant del futur incert al qual ara fa front l’hort comunitari, fonts del Brot expliquen que els hi agradaria mantenir la seva iniciativa fins que comencin les obres, ja que “poden tardar molt de temps”, però que si pogués seguir per sempre “seria preciós”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram