Durant la meva etapa de jugador de rugby, la d’entrenador i la de direcció esportiva he constatat que les persones que practiquen esport en les modalitats amateurs o en les d’alt rendiment esportiu tenen una existència més saludable en tots els aspectes. I els més joves ho han de tenir clar des de la infantesa per seguir tenint aquesta vida sana quan arriben a la maduresa.

Els efectes de l’activitat física, principalment en nens i joves, però també en la resta de persones (sobretot si estan afectades de colesterol, tenen la pressió arterial elevada i índexs alts o baixos de glucèmia, les tres característiques del sedentarisme), són la millora de la salut i la qualitat de vida en general. Aquesta pràctica suposa no només la prevenció de malalties i afectacions com les esmentades sinó que, en una accepció més àmplia, esdevé un factor primordial de la qualitat de vida.

L’estreta relació entre la pràctica adequada i sistemàtica de l’activitat física i la salut física i social es constitueix en una de les funcions rellevants de l’educació física. També millora l’equilibri personal, les relacions que s’estableixen amb el grup, l’alliberament de tensions a través de l’activitat i el combat al sedentarisme.

És important tenir una vida sana i per això és imprescindible practicar exercici de forma continuada i portar una alimentació sana i equilibrada, menjar variat i barrejar de forma adequada els elements que la componen i, així, mantenir un pes ideal. Cal evitar l’excés de greixos, oli que no sigui vegetal (preferentment el d’oliva verge), sucre i sodi. No podem oblidar que dormir les hores necessàries és indispensable per descansar i poder recuperar les energies gastades durant el dia.

L’exercici físic, doncs, proporciona una vida més llarga i amb més qualitat; prevé malalties del cor disminuint la possibilitat de patir un infart; tonifica els músculs i n’incrementa la força; millora el funcionament de les articulacions; prevé l’obesitat; fa sentir qui el practica un excel·lent humor; ajuda a deixar el consum excessiu d’alcohol o drogues; fa que augmentin l’energia del cos i la resistència a la fatiga; ajuda a combatre l’ansietat, la depressió i l’estrès i a tolerar millor les temperatures externes i el dolor; en els nens i joves millora rendiment escolar; proporciona diversió i proveeix una manera senzilla de compartir activitats amb amics i familiars contribuint a millorar aspectes socials; crema calories i augmenta la capacitat d’agafar el son.

Per David Deosdad

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram