gegantons torradet i gresca

El Torradet i la Gresca seran els pregoners de la festa major d’enguany. Foto: Ajuntament

El Torradet i la Gresca, els gegantons de la Fundació de la Festa Major de Gràcia i portats per la colla de Geganters de Gràcia, seran aquest estiu els encarregats del pregó que marcarà l’inici de la Festa Major de Gràcia 2024. L’elecció vol ser un homenatge al 25è aniversari d’aquestes figures, nascudes el 1999, com a encàrrec de l’aleshores Federació de la Festa Major. El pregó tindrà lloc com cada any la tarda del 14 d’agost, i servirà per explicar la història dels gegantons i de la Festa Major.

L’origen del Torradet i la Gresca data del 1998, amb el concurs obert per la Federació per fer un disseny i elaborar uns gegantons que poguessin desfilar per sota dels guarnits dels carrers i les places de la Vila, uns gegantons amb forma de sol i de lluna, per simbolitzar les activitats diürnes i nocturnes de la Festa Major. El disseny escollit va ser el de Mercè Galí, il·lustradora i membre de la colla de Geganters, que es va inspirar en els Gegants del Carnaval de Solsona, mentre que la dissenyadora i constructora dels Gegants de Gràcia Àngels Jutglar, va ser l’encarregada de la creació de les figures.

Aquests gegantons són característics pels braços i mans de grans dimensions, que s’aixequen quan dansen i permeten picar de mans als espectadors de les cercaviles. Els noms de Torradet i Gresca, al seu torn, van ser escollits per votació popular entre els nens i les nenes de les escoles de Gràcia i es van presentar en públic per primera vegada a l’ofrena de Sant Roc, el 16 d’agost del 1999.

Renovació dels gegants

El 2017, els gegantons van experimentar una renovació completa, a càrrec de l’artista vilafranquina Dolors Sans, amb una restauració de la cara, nous braços, nous vestits i nous cavallets. El Torradet avui vesteix una camisa taronja, una faldilla de ratlles i una corbata llarga i exagerada estampada de sols, tot seguint el disseny original de Mercè Galí. La Gresca, al seu torn, vesteix un vestit blanc amb una sanefa estampada a mà amb estrelles, llunes i núvols, una estampació elaborada per membres de la colla de Geganters. També duu unes arracades d’estrelles i un collaret amb una gran lluna.

La colla de Geganters de Gràcia va néixer a la dècada dels 90 i és l’encarrega de donar vida a una vintena de figures festives, a més del Torradet i la Gresca, com són els gegants Pau i Llibertat, els gegantons Pepitu Campanar, Torres i Pepitet, i els capgrossos Agustinet, Dimoni, Fada Violeta, Bruixa, Lluïset, Músic, Vellet, Velleta, Dimoniet, Drac Nus i Quimet el Follet.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram