El vermell socialista ha tornat a ser el color preferit dels barcelonins aquest 9J. Les eleccions europees han deixat una gran victòria del PSC a la ciutat, en una jornada que al conjunt de l’Estat ha acabat amb una victòria ajustada del PP per davant del PSOE: 22 escons a 20.

A Barcelona, els socialistes han aconseguit pràcticament el 30% dels suports (29,9%) i gairebé han doblat Junts+ i el PP, que han completat el podi després d’un frec a frec que s’ha decantat pels primers.

Patacada de Junts+ i ERC

Així doncs, Junts+, amb Toni Comín al capdavant, ha recollit el 15,9% dels suports, mentre que el PP de Dolors Montserrat ha registrat un 15,8%. Els juntaires, tot i ser segons, han patit una davallada molt important, ja que la seva caiguda respecte del 2019 ha estat de més de 10 punts percentuals. Tot el contrari que els populars, que han crescut 9,2 punts en comparació amb fa cinc anys.

El quart lloc ha estat per a ERC, un dels grans derrotats de la nit. Els republicans s’han hagut de conformar amb el 13,9% dels vots, que els han suposat una pèrdua de sis punts respecte de les últimes eleccions europees. El cinquè partit més votat ha estat Podem, que a Barcelona ha superat Comuns Sumar. Irene Montero ha recollit el 6,7% dels vots, mentre que Jaume Asens s’ha quedat en un 6,2%.

Pel que fa a l’extrema dreta, Vox ha arribat al 5% dels suports –el 2019 va ser el 2%–, però ha vist com la gran sorpresa de la nit, S’ha Acabat la Festa, ha rebut el vot del 2% dels electors. Ciutadans, tal com es preveia, ha quedat fora del Parlament Europeu després de firmar uns resultats marginals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram