Dues voluntàries d’Arrels

Dues voluntàries d’Arrels conversen amb l’Omar, que dorm al carrer a Barcelona. Foto: Blanca Blay/ACN

La setmana passada, en menys de 24 hores, van morir dos homes sense llar a l’Eixample, un d’ells a Sagrada Família. Els fets van coincidir amb les nits de temperatures molt baixes a la ciutat, fet que podria haver precipitat la mort de les dues persones.

El primer dels casos es va produir la nit de l’1 al 2 de febrer quan els Mossos d’Esquadra van trobar el cos d’un home de 64 anys sense vida al carrer de Cartagena, davant del Centre Esportiu Municipal Sagrada Família i, segons la mateixa policia, sense indicis de violència i criminalitat. I el segon cas es va produir el mateix dia al vespre quan els Mossos van localitzar el cos d’un home sense llar de 42 anys al carrer Ausiàs Marc, a la Dreta de l’Eixample.

La segona mort tampoc presentava indicis de criminalitat. La policia i la Fundació Arrels –entitat que acompanya i ajuda persones sense llar– demanen esperar a l’autòpsia per saber si les causes de les morts han estat les baixes temperatures o malalties que ja estiguessin patint les víctimes.

En aquest sentit, Arrels de seguida va denunciar que “haver de dormir al carrer és un risc constant” i que “hi ha persones que surten de l’hospital, no tenen on anar i han de passar la convalescència vivint al carrer”. Tot plegat, recorda l’entitat, és una vulneració del dret a la salut perquè haver de viure al carrer escurça anys de vida i “fins i tot, mata”. L’entitat també subratlla les xifres que provoca el sensellarisme. L’any passat, afirmen, van morir “76 persones que vivien o havien viscut al carrer a Barcelona”. I aquest 2023, ja són sis les persones sense sostre que han perdut la vida, segons Arrels.

El director d’Arrels, Ferran Busquets, afirma que les persones sense llar necessiten “propostes de solució definitives i no temporals”. És a dir, Busquets explica que moltes persones en aquesta situació no els val la pena abandonar les seves pertinences per dormir una setmana a un alberg i després haver de tornar a començar al carrer.

És per aquest motiu que demanen més habitatge: “Mentre no puguem donar un sostre definitiu, intentem que les solucions temporals siguin al més llarg termini possible”.

L’Ajuntament ha lamentat les dues morts i l’àrea de Drets Socials ha explicat que es tractava de dues persones que havien tingut contacte molt puntual amb els serveis municipals. De fet, un dels homes havia anat en una ocasió a un menjador i l’altre en tres, però no van acceptar cap altre recurs ni ser allotjats en qualsevol dels equipaments que disposa el consistori.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram