El Teatre Studium, a l’interior del Taller Masriera, en una imatge d’arxiu. Foto: Anna Utiel

El 2 de juliol del 2020, l’Ajuntament va anunciar la compra del Taller Masriera amb el compromís de convertir-lo en un “equipament de proximitat”. Va ser un dia de celebració i eufòria a la Dreta de l’Eixample, on diverses entitats veïnals feia temps que reclamaven l’adquisició municipal de l’edifici. Ja han passat tres anys des d’aquell moment, i l’alegria d’aleshores s’ha convertit, primer, en impaciència i, finalment, en decepció.

El passat mes de març es va posar en marxa, amb retard, l’esperat procés participatiu per definir el futur del temple del carrer Bailèn. Va constar de tres sessions, celebrades aquell mateix mes, en les quals el veïnat va reiterar la seva voluntat de preservar el Teatre Studium (el teatre que va néixer als anys trenta a l’interior del Masriera) i reobrir-lo com a ateneu de barri.

Aquest dimecres, tres mesos després de la finalització del procés participatiu, la Plataforma Masriera ha emès un comunicat expressant la seva “profunda discrepància” amb les valoracions del Districte respecte al procés. Aquest col·lectiu està encapçalat per l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, el Casal de Joves la Dreixa i Òmnium Cultural Eixample, però compta amb una cinquantena d’entitats més del districte i la ciutat. Totes elles han signat també un manifest sota el títol Salvem el Teatre Studium-Ateneu Taller Masriera.

Ateneu o biblioteca?

En aquest text repassen els últims tres anys, des de la compra per part de l’Ajuntament fins als resultats “aclaridors” del procés participatiu. Recorden que el projecte d’ateneu de barri presentat per la Plataforma Masriera té el suport del veïnat, mentre que la proposta municipal de fer-hi una biblioteca ha estat rebutjada perquè posa en perill el Teatre Studium. Concretament, tal com assenyala el manifest, el projecte del Consorci de Biblioteques “implicava la transformació de la sala de teatre en una sala d’estudi de la Biblioteca Sofia Barat”.

En aquest sentit, des de la plataforma tenen clar que “la Biblioteca Sofia Barat és deficitària” i que necessita una nova ubicació més gran i accessible. Ara bé, creuen que cal buscar alternatives i que en cap cas això ha de suposar la pèrdua de l’antic teatre.

Amb tot, el manifest acaba amb dues peticions per al nou govern municipal. D’una banda, “fer compatible el programa i finançament d’una nova biblioteca amb la preservació del Teatre Studium, possibilitant el seu ús com a teatre”. De l’altra, anar per feina i començar a treballar ja en el projecte presentat per la Plataforma Masriera. “El barri té enormes dèficits d’equipaments i no ens podem permetre tenir més edificis buits”, conclou el text.

El temple que explica la història de la Dreta de l’Eixample
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram