El Teatre Studium, el tresor de l’interior del temple. Foto: Línia Eixample

La primera sessió del procés participatiu per decidir el futur del Taller Masriera va deixar una cosa clara: el veïnat de la Dreta de l’Eixample vol preservar el Teatre Studium. L’activitat, que va omplir ahir dijous la sala de plens de la seu del Districte, va ser la primera de tres trobades que han de servir per definir els usos d’aquest temple neoclàssic del carrer Bailèn que l’Ajuntament va adquirir el juliol del 2020.

“Des de la Plataforma Masriera valorem positivament la sessió perquè se’ns va deixar exposar la nostra visió”, celebra el president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, Jaume Artigues, com a portaveu de la plataforma que aglutina una cinquantena d’entitats. Tal com va explicar en la seva intervenció, Artigues apunta que hi ha dues maneres d’entendre la recuperació de l’edifici: una que se centra en el temple de 1884 i una altra, en la reforma de 1933 que el va convertir en el Teatre Studium.

“L’únic interior que ens ha arribat és el del Teatre Studium; de la sala dels pintors, no n’ha quedat quasi res”, recorda Artigues. A més, subratlla que intentar recuperar la primera versió de l’edifici suposaria prescindir dels annexos que s’hi han afegit amb els anys. Amb tot, i tenint en compte la manca d’equipaments que pateix el barri, considera que l’opció que té més sentit és la que aposta per conservar el Teatre Studium.

La segona sessió, el dia 16

Dijous vinent, 16 de març, se celebrarà la segona sessió del procés participatiu del Taller Masriera. El tema de debat aquest cop serà el dèficit d’equipaments a la Dreta de l’Eixample. En aquest sentit, una de les qüestions que es tractaran serà la possibilitat d’ubicar la Biblioteca Sofia Barat, que necessita més espai, al temple. El projecte municipal que contempla aquesta alternativa, però a costa de la pèrdua de l’escenari i la platea del teatre, topa amb l’oposició de la Plataforma Masriera.

Per aquest motiu, tal com avança Artigues, proposaran altres possibilitats. D’una banda, parlaran de l’edifici del número 41 de la ronda de Sant Pere, propietat de la Tresoreria General de la Seguretat Social, que fa més d’una dècada que va quedar buit. Aquest equipament, que ja ha estat objecte de reivindicacions veïnals en diverses ocasions, podria acollir la biblioteca del barri. Artigues admet, això sí, que té un inconvenient: és massa a prop de la Biblioteca Francesca Bonnemaison.

D’altra banda, posaran damunt la taula una altra opció: el Palau Montaner. Situat al 278 del carrer Mallorca, aquest edifici és actualment la seu de la delegació del govern espanyol a Barcelona. Ho és, però, de forma temporal mentre es rehabilita el Palau de la Duana, la ubicació tradicional d’aquest òrgan. Així, en el futur, el Palau Montaner quedarà buit. “És un espai molt adequat per a la biblioteca”, defensa Artigues. Si aquest panorama s’acabés fent realitat, seria una manera de preservar el Teatre Studium.

El temple que explica la història de la Dreta de l’Eixample
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram