Milers de turistes al voltant de la Sagrada Família, en una imatge del juliol passat. Foto: Línia Eixample

La Sagrada Família s’encamina a igualar aquest any el rècord de visitants que va assolir el 2019: 4,5 milions. És la previsió que ha compartit aquest dimarts el director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Xavier Martínez, en una roda de premsa a la sala del creuer. Segons Martínez, el temple recuperarà les xifres prepandèmia si en els pròxims mesos es manté el ritme de visitants que hi ha hagut des de principi d’any.

La roda de premsa d’aquest matí també ha servit per presentar les figures del tetramorf que culminaran les torres dels evangelistes Mateu i Joan, un àngel i una àguila, respectivament. L’arquitecte director de les obres de la Sagrada Família, Jordi Faulí, ha recordat que les noves torres estaran enllestides durant el mes d’octubre i que al novembre ja es podran veure sense bastides. La seva inauguració oficial serà el 12 de novembre, amb una missa de benedicció.

Les figures que culminaran les torres de Mateu i Joan. Foto: Línia Eixample

Tot i aquests progressos, la data de finalització del temple continua sent una incògnita. “El 2026 era l’objectiu programat abans de la pandèmia, però va venir la pandèmia”, ha dit Faulí. Això sí, es preveu que el 2026 estigui enllestida la torre de Jesús, la més alta del conjunt. Dels 172,5 metres que ha de mesurar, que n’hi ha 131 construïts.

Un fons d’acció social

La Junta Constructora del temple també ha anunciat avui la creació d’un fons d’acció social, dotat amb 2,3 milions d’euros, amb la voluntat de finançar projectes solidaris. Aquesta partida sortirà dels cent milions d’euros d’ingressos del temple, la meitat dels quals es destina a les obres.

Els veïns, en alerta

Cal recordar que, el maig passat, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) va demanar que la Sagrada Família vengués menys entrades per aturar la massificació turística del barri. En la mateixa línia, aquest estiu ha estat marcat per les queixes pel col·lapse que han generat als barris de la Sagrada Família i el Fort Pienc els autobusos que porten turistes al temple. Tot plegat sembla encara més lluny de resoldre’s amb les últimes xifres anunciades.

La Sagrada Família tindrà enllestides les quatre torres dels evangelistes al novembre