Autocars turístics ocupant tres carrils a l’Eixample. Foto cedida

Fa més de deu anys, l’Ajuntament va posar fi a una llarga queixa veïnal fent fora els autocars i autobusos turístics del voltant de la Sagrada Família. L’any 2012 es va establir que aquests vehicles s’havien d’estacionar a l’avinguda Diagonal, a l’altura de la plaça de Pablo Neruda. La solució ha funcionat durant una dècada, però ara el problema ha tornat. Les obres per connectar el tramvia per la Diagonal impedeixen fer ús de la zona d’aparcament autoritzat i els conductors no saben on parar. El resultat: carrers col·lapsats per autocars carregats de turistes que van a veure el temple.

Les associacions de veïns dels barris afectats, la Sagrada Família i el Fort Pienc, han notat que els vehicles es concentren sobretot a Consell de Cent amb Padilla, però també a Lepant o Marina. I és clar, un cop aturats els autocars, comencen a baixar en cascada els turistes, que només han de fer 700 metres a peu per arribar al temple. “Tenim els carrers embussats”, lamenta Gabriel Mercadal, de l’AV de la Sagrada Família. “És caòtic, hi ha zones on no pots ni caminar”, afegeix el president de l’AV del Fort Pienc, Joaquim Mallén.

Una situació que pot durar mesos

Totes dues entitats han decidit fer pinya i estan disposades a demanar mesures al Districte. D’entrada, reclamen que s’estableixi un aparcament alternatiu mentre durin les obres del tramvia. En aquest sentit, Mallén recorda que “aquestes obres han de durar fins al febrer de 2024” i alerta que la situació no es pot allargar “tants mesos”. “Si ja estem així al juny, imagina’t al juliol o a l’agost”, reflexiona.

D’altra banda, fins que trobin aquesta ubicació alternativa, Mallén insta l’Ajuntament a controlar la zona. “No hi ha Guàrdia Urbana ni agents cívics vigilant. Els autocars aparquen en segona i tercera fila o ocupen les cantonades, els turistes van per on volen… És una passada”, resumeix.

En definitiva, tant Mallén com Mercadal coincideixen a recordar quin és el problema de fons: la massificació turística. “Hi ha un flux de turistes inadequat. És massa, el barri no ho aguanta”, conclou Mercadal.