turista fotografiant la Sagrada Família

Un turista fotografiant la Sagrada Família. Foto: Carola López/ACN

El 28M ja ha passat i els debats de campanya ja són història (si bé ara comença el joc de pactes i suports per veure qui aconseguirà finalment la vara d’alcalde). Tot i això, un dels múltiples debats que es van celebrar durant els quinze intensos dies de campanya ha deixat empremta, almenys per a la FAVB. La federació d’associacions veïnals barcelonines va estar molt pendent del debat centrat en el turisme que va tenir lloc el dia 17, i va acabar preocupada. “Va ser esfereïdor que cap candidatura plantegés la necessitat d’un canvi de model turístic a la ciutat”, deia un comunicat de l’entitat publicat el dia 23. És per això que va reaccionar presentant un conjunt de propostes, sota el nom Un nou model de turisme per a Barcelona. Propostes que, per descomptat, tenen a veure amb la Sagrada Família.

Més enllà de les mesures que afectarien totes les zones turístiques i, per tant, el barri de la Sagrada Família, el document de la FAVB proposa mesures específiques per al temple. Tal com explica Pere Mariné, membre de la federació, el primer pas seria “reduir el nombre d’entrades”. “El màxim es va assolir el 2019, amb quatre milions d’entrades, i potser enguany se superarà. És absolutament excessiu”, afirma Mariné. D’altra banda, recorda que, comptant els turistes que contemplen la basílica des de fora, la xifra de visitants s’eleva “fins als 10 milions”. Creu, doncs, que caldria rebaixar el nombre d’entrades venudes fins als tres milions, fet que “reduiria la xifra global”.

L’altra proposta de la FAVB per a la Sagrada Família és que pagui un impost concret per entrades venudes. “És la gran icona de Barcelona, i ara mateix repercuteix poc a la ciutat”, diu Mariné. En aquest sentit, subratlla que “l’Arquebisbat és qui cobra les entrades” i no paga uns impostos especials. A parer seu, hauria de fer una aportació “que ajudés a finançar aquest canvi de model, fomentant altres activitats més enllà del turisme”. Com que això afectaria el preu de les entrades, Mariné recorda que hi ha ciutats, com Sevilla, en què els veïns poden entrar gratis als monuments.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram