LGTBI+

La 7a Setmana LGTBI+ de la Sagrada Família se celebra del 26 de setembre al 2 d’octubre. Foto: Pexels

El passat 14 de setembre, l’actor Roberto G. Alonso va patir una agressió homòfoba en ple districte de l’Eixample. Una setmana més tard, el dia 20, els Mossos d’Esquadra anunciaven la detenció de tres homes per una altra agressió de caràcter homòfob contra un quart home, també a l’Eixample. Aquestes són dues de les 118 incidències que ha registrat l’Observatori Contra l’Homofòbia des de principis d’any només a Barcelona. A tot Catalunya en són un total de 222. En aquest context, es fa més necessària que mai l’organització, un any més, de la Setmana LGTBI+ de la Sagrada Família.

Sota el títol Nosaltres, aquest cicle va començar ahir dimarts i s’allargarà fins al pròxim dilluns, 2 d’octubre. Es tracta de la setena edició d’aquesta setmana temàtica que impulsen el Centre Cívic Sagrada Família i la Biblioteca Sagrada Família-Josep Maria Ainaud de Lasarte, dos equipaments especialitzats en qüestions de diversitat i igualtat de gènere.

“Ens preocupen molt les agressions LGTBI-fòbiques i són una prova que cal dedicar més esforços a aquesta lluita”, consideren Mage Lluch i Alba Cucurull, programadora cultural i responsable de comunicació del centre cívic del barri, respectivament. Alhora, creuen que l’augment de denúncies també pot respondre parcialment a una major presa de consciència per part de la societat, si bé admeten que encara queda molt camí per recórrer. Per tot plegat, asseguren que és “indispensable” continuar visibilitzant el col·lectiu LGTBI i reivindicar els seus drets.

Generar referents

Més enllà d’aquest context complicat, el cicle Nosaltres és un conjunt d’activitats per celebrar el col·lectiu LGTBI. Així doncs, compta amb una “programació diversa”, que s’adreça a petits i grans i que dona protagonisme a totes les lletres que formen la comunitat LGTBI.

L’objectiu d’aquest esdeveniment, tal com diuen des del centre cívic, és donar espai al “discurs creatiu” del col·lectiu i, sobretot, “generar referents”. En aquest sentit, recorden que tenir referents és empoderador i fomenta la llibertat a l’hora de mostrar la diferència, tot combatent les desigualtats.

Tot i que la Setmana LGTBI+ de la Sagrada Família és un dels moments més importants de l’any per al centre cívic i la biblioteca del barri, la feina en aquesta matèria dura tot l’any i és un element comú en totes les activitats que organitzen. De fet, des del centre cívic fins i tot han redactat una guia per a la incorporació de la perspectiva de gènere en aquests equipaments.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram