Empar Pineda i Isabel Franc, durant l’acte d’homenatge. Foto: Observatori Contra l’Homofòbia

Avui dimecres el Ministeri d’Igualtat ha concedit la Medalla a la Promoció dels Valors de la Igualtat a Empar Pineda Erdozia en un acte celebrat al Centre LGTBI de la ciutat, situat a Sant Antoni. Pineda és una històrica activista LGTBI i pels drets de les dones des de la dictadura franquista i fins a l’actualitat, i ha tingut un paper clau en la lluita per la visibilització del lesbianisme i pel dret a l’avortament. La condecoració té com a objectiu reconèixer la tasca d’aquelles persones que destaquen en l’exercici de promoure els valors de la igualtat i la implicació en erradicar tota classe de discriminació.

Pineda ha destacat la importància que van tenir per a ella les Jornades Catalanes de la Dona de maig del 1976, de les quals va sortir “amb molta energia i força el compromís de totes per lluitar contra la submissió de les dones”. Per a Pineda, “va ser un abans i un després: de com estàvem just després del franquisme a la situació de les dones ara”. També ha recordat que aquests drets “no han caigut del cel”  i ha fet una crida “perquè tocarà viure temps molt difícils”

Javi Rodríguez: “Va posar nom al que moltes dones sentien”

A l’acte hi ha assistit Javi Rodríguez, comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI de l’Ajuntament, que també ha volgut sumar-se a l’homenatge: “En nom de l’Ajuntament de Barcelona estenc el meu reconeixement a la històrica activista, homenatjada amb la Medalla d’Honor de la ciutat i un acte de reconeixement l’any 2022. Va posar nom al que moltes dones sentien i va obrir camí per a tot el col·lectiu”.

A l’acte també han participat la directora general de Diversitat Sexual i Drets LGTBI del Ministeri d’Igualtat, Mª Dolores García Rodrigo; l’escriptora i activista lesbiana feminista, Isabel Franc; i el Director del Centre LGTBI, Andreu Agustín.