turistes

Diversos turistes, a tocar de la Sagrada Família. Foto: Twitter (@BBlues92)

Que la Sagrada Família és una de les majors atraccions turístiques de Barcelona, si no la major, és quelcom que sap tothom. Però això implica unes conseqüències per al barri que sovint sembla que no es tenen en compte. “Quan marxo fora de la ciutat dic: això és vida” o “Estic fins al ‘gorro’ dels turistes i de la Sagrada Família”. Aquestes són dues de les declaracions de Montserrat Llop, veïna de 88 anys que viu al barri des del 1962 i que explica a Línia Eixample les conseqüències de la massificació turística.

I és que amb l’arribada de l’estiu, l’entorn de la Sagrada Família, que ja està prou massificat, es converteix en una zona encara més superpoblada. El gran nombre de persones acumulat en pocs carrers, sumat a les terrasses de bars i restaurants, complica la vida de veïns i veïnes que viuen a prop de la zona. Soroll, i dificultat per caminar per les voreres, són dos dels problemes principals. “Quan surto al carrer hi ha molta gent i, si els dius alguna cosa, se t’encaren, fins i tot a mi que vaig en cadira de rodes”, relata Llop.

D’altra banda, Andreu Farràs, un altre veí, lamenta que “l’Ajuntament fa molts anys que no cuida el barri” i que “s’està perdent la identitat”. Farràs denuncia que els entorns del temple “s’han omplert de bars i restaurants i de botigues de souvenirs”. En aquest sentit, insisteix a dir que “en els 100 metres que hi ha al carrer Marina, entre Mallorca i València, hi ha 15 botigues de records i regalets a les dues voreres”. Un fet que no entén, ja que “l’Ajuntament va dir que es prohibia obrir més locals com aquest, però és evident que això no és així”.

És aquí on tots dos veïns coincideixen que el barri ha anat perdent la seva identitat. “Els comerços han canviat molt, abans hi havia el forn, la ‘tocineria’ i la peixateria i ara són totes botigues de souvenirs i restaurants”, afirma Llop.

El testimoni dels veïns el reafirma el Síndic de Greuges de Barcelona després que fa pocs dies publiqués un comunicat on denunciava la càrrega turística al barri. La primera queixa fa referència als drets de la ciutadania que es vulneren, entre ells el dret a la convivència pacífica, a l’espai públic, a l’habitatge o al medi ambient. El síndic afirma que rep “nombroses queixes” relacionades amb problemes de convivència per l’ús de l’espai públic que fan els turistes. I l’altra queixa que remarca, tal com afirmen els veïns, és la pèrdua d’identitat del barri. En aquest sentit, Llop assegura que “abans era un bon barri i podies sortir a passejar i trobar-te veïns, però ara és un horror”. Per la seva banda, Farràs acaba dient que “és una sensació d’invasió constant del teu espai”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram