encants nous

Unes galeries comercials pioneres a Barcelona. Foto: cedida

L’any 1931, Barcelona inaugurava les seves primeres galeries comercials: els Encants Nous. Limitat pels carrers de València, Dos de Maig i Enamorats, el nou recinte rebia aquest nom perquè els seus fundadors eren comerciants provinents dels Encants de la plaça de les Glòries (aleshores, camp del Sidral) que s’havien volgut desvincular de la Fira de Bellcaire per deixar de dependre de l’Ajuntament i per poder obrir cada dia.

Entre aquests botiguers hi havia els avis de Vicenç Segarra, un jubilat de 81 anys que va treballar durant dècades venent mobles als Encants Nous. “Es pot dir que vaig néixer aquí”, diu, amb orgull. “Els meus avis van ser fundadors de tot això. Uns provenien del camp del Sidral i els altres, de Sant Antoni”, recorda. Com solien fer els comerciants dels Encants d’aquella època, els seus avis venien de tot, però els pares sí que es van especialitzar en un mercat: el dels mobles. Casualment, la família de la que seria la seva dona es dedicava al mateix sector. Després d’anys de competència sana entre Mobles Segarra i Mobles Latorre, els dos comerços van acabar sent un de sol. Actualment, Mobles Latorre continua al peu del canó, amb el gendre d’en Vicenç al capdavant.

Els avis de Jaume Griñó també van ser dels primers a estrenar els Encants Nous. La seva àvia va fundar Teixits Borbón i el seu pare va mantenir viu el negoci durant l’auge de les galeries. “Hi havia rius de gent que venien d’arreu de Barcelona i de fora”, assegura Griñó. Reconeix que, de jove, no li interessava el negoci familiar i va estar molt de temps allunyat de les teles. Però al final hi va tornar i, amb ell rere el taulell, Teixits Borbón ha evolucionat per sobreviure. “El meu pare oferia sastreria i roba de vestir, i nosaltres ens hem reinventat amb teles per fer patchwork, roba de la llar o treballs manuals”, explica. “Hem trobat el nostre lloc i ens funciona, estem contents”, afegeix.

Qui també ha sabut renovar-se ha estat en Joaquim Barrachina. La botiga d’instal·lacions i material per a banys fundada el 1945 ara també es dedica a material de cuina i electrodomèstics, i fins i tot fa reformes. “Els hàbits de consum canvien, però els clients de sempre ens coneixen i busquen atenció personalitzada”, defensa.

De tota la vida és, també, la clientela de la Joieria Mercè, oberta el 1965. La Teresa Moragues va arribar als Encants Nous amb 19 anys i dos fills petits. Avui, amb el seu net al costat (Oriol Graupera, president de les galeries) i convertida en besàvia, hi continua anant cada dia. “He viscut etapes de tot: des de tenir cues al carrer fins a la pandèmia, el pitjor moment, però aquí seguim. I l’Oriol, que amb 7 anys ja canviava piles de rellotges, hi seguirà”, augura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram