L’antiga seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa amb una pancarta penjada, en una imatge d’arxiu. Foto: Twitter (@AteneuEixEsq)

Galleda d’aigua freda per a la Plataforma Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa. El Parlament va tombar ahir dijous una proposta de resolució que demanava qualificar l’edifici d’Urgell, 176-180 “com a espai de memòria històrica”. La proposta, presentada per la CUP a la Comissió de Justícia, va caure amb els vots en contra del PSC, Ciutadans, el PP i Vox i amb l’abstenció de Junts. Hi van votar a favor ERC i En Comú Podem, a més de la CUP.

La plataforma veïnal en defensa de l’immoble –que inclou prop d’una setantena d’entitats de l’Esquerra de l’Eixample i de la ciutat– considera que el resultat negatiu de la votació ha estat “una oportunitat perduda per recuperar la memòria cooperativa”. La resolució, recorden, havia de servir per preservar íntegrament l’edifici i recuperar-lo per al barri. Per a ells, això implicava aturar l’actual cessió en dret de superfície a l’Hospital Clínic per part de l’Arquebisbat de Barcelona.

La protecció actual, “insuficient”

Cal recordar que l’antiga seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa va ser catalogada a principis d’any amb un nivell de protecció C, que garanteix que no anirà a terra i que se’n conservarà la façana i l’antic teatre del primer pis. De seguida, però, la mateixa plataforma veïnal va alertar que aquesta catalogació era “insuficient”. Ara estan pendents de la resposta a les al·legacions que hi van presentar i de l’aprovació definitiva del nivell de protecció.

En el context d’aquesta espera, i després que el Parlament hagi tirat enrere la proposta de la CUP, aquests veïns deixen clar que no es rendiran. “Des de la Plataforma Salvem la UCB no defallirem, continuarem lluitant per tal de protegir i recuperar l’edifici històric seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa”, afirmen en un comunicat emès aquest divendres.

Aquest dijous, dia clau per a l’edifici de la Unió Cooperatista Barcelonesa