Imatge històrica de la façana d’Urgell, 176-180. Foto: Ajuntament

La Plataforma Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa té aquest dijous, 21 de setembre, marcat al calendari: és el dia en què el Parlament prendrà una decisió important per al futur de l’edifici de Comte d’Urgell, 176-180. La Comissió de Justícia del Parlament sotmetrà a votació la proposta presentada per la CUP el 18 de maig per defensar aquest immoble “com a espai de memòria històrica”.

A través d’un comunicat, la plataforma ha assenyalat que l’aprovació de la resolució implicaria un reconeixement del valor històric de l’edifici i, per tant, “una ferma voluntat” no només d’impedir-ne l’enderroc, sinó de “preservar-lo en la seva integritat”. Un objectiu, consideren, que passaria per aturar la cessió en dret de superfície a l’Hospital Clínic i per una restitució d’usos.

Cal recordar que aquest immoble, que va ser la seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa durant el segle passat, va ser catalogat a principis d’any amb un nivell de protecció C, que garanteix que no anirà a terra i que se’n conservarà la façana i l’antic teatre del primer pis. De seguida, però, la plataforma veïnal que clama per la seva protecció va alertar que no n’hi havia prou. Ara estan pendents de la resposta a les al·legacions que hi van presentar i de l’aprovació definitiva del nivell de protecció.

Amb tot, deixen clar que exploraran “totes les vies disponibles” per recuperar aquest símbol del passat obrer i cooperativista de la ciutat i del barri, que va passar a mans de l’Arquebisbat durant el franquisme.

Vandalisme contra la memòria

Per reivindicar el valor patrimonial de l’edifici, l’Ajuntament va inaugurar el novembre de l’any passat un faristol commemoratiu que recollia la seva història. Aquest faristol, tal com han denunciat diverses vegades des de la Plataforma Salvem l’UCB, ja ha patit almenys tres actes vandàlics. L’últim, la setmana passada, quan algú hi va col·locar una gran enganxina negra per tapar-ne el text. L’entitat ha lamentat aquestes accions a través de les xarxes socials: “Per més que ho intenteu, no esborrareu la memòria”.

D’altra banda, aquesta mateixa plataforma continua avançant en la seva tasca de difusió. Així, ha organitzat l’exposició Unió Cooperatista Barcelonesa. Memòria i futur, que s’inaugurarà el pròxim 29 de setembre al Mercat del Ninot.