L’edifici del número 176 de Comte d’Urgell, on hi va haver la seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa. Foto: Ajuntament

La seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa, al número 176 de Comte d’Urgell, ha estat catalogada com a bé d’interès urbanístic, és a dir, amb un nivell de protecció C. Si bé això garanteix que, tal com ja s’havia dit feia temps, l’edifici no anirà a terra, la plataforma veïnal que reivindica la protecció d’aquest immoble considera que el nivell C no és suficient. “Esperàvem almenys un nivell de protecció B, com a bé cultural d’interès local”, reconeix Xavi Becerril, membre de la Plataforma Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa. Per això tenen clar que presentaran al·legacions.

Segons ha pogut saber Línia Eixample, la catalogació va ser aprovada dijous passat i implica diversos compromisos. Concretament, assegura la restauració i el manteniment de la façana principal i la conservació de l’antic teatre i de les escales que hi donen accés, incloent-hi els elements decoratius considerats “d’interès”, com ara baranes, fusteries o sostres. “És poca protecció patrimonial”, insisteix la historiadora Mar Masip, una altra integrant de la plataforma.

Una jornada de memòria i debat

La mateixa plataforma va organitzar dissabte una jornada a la Model per “recuperar” aquesta part del patrimoni de l’Esquerra de l’Eixample. Tal com va recordar Masip en la seva intervenció, la Unió Cooperatista Barcelonesa va néixer a finals dels anys vint de la fusió de les cooperatives El Rellotge i La Dignitat, ambdues fundades a principis del segle XX. L’any 1931, es va instal·lar a Urgell, 176, on va créixer fins al punt de tenir 1.500 famílies associades i una seixantena de sucursals a la ciutat. La Guerra Civil Espanyola i la posterior dictadura, però, ho van truncar tot.

Un moment de la jornada de dissabte a la Model. Foto cedida

“A principis dels seixanta, la Institució Pedagògica Sant Isidor (IPSI) necessitava un espai i es va iniciar el procés de compra de l’edifici, però finalment es va posar a nom de l’Arquebisbat”, relata Masip. Així, es va conèixer com a parròquia de Sant Isidor fins al 2021, quan l’Arquebisbat va arribar a un acord amb l’Hospital Clínic en què li cedia l’edifici per fer-hi un centre de recerca. Es tractava, a més, d’una cessió amb dret a enderroc.

En aquell context, ara fa dos anys, va començar una mobilització veïnal que va resultar fructífera. L’Ajuntament va descartar l’enderroc de l’edifici i es va comprometre a catalogar-lo. Fins i tot, el passat mes de novembre va inaugurar un faristol davant de l’immoble per recordar la Unió Cooperatista Barcelonesa.

La decisió del Clínic

Encara que l’edifici tingui un nivell de protecció C, l’Hospital Clínic encara “no ha renunciat a fer-hi algun tipus de projecte”, segons apunten des del consistori. Caldrà veure, però, com s’adapta un possible projecte del Clínic a les exigències de protecció de patrimoni recentment aprovades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram