Les activacions del codi ictus de Catalunya han crescut un 32% els últims tres anys. L’augment d’intervencions respon, òbviament, a l’envelliment progressiu de la població, però també a l’establiment d’un protocol que permet respondre amb més celeritat. Actualment, 29 hospitals del país formen part de la xarxa d’atenció a l’ictus i 15 estan connectats a la xarxa teleictus, que permet una avaluació per un neuròleg a distància les 24 hores del dia. El codi s’activa immediatament, quan el SEM rep l’avís que una persona ha patit un ictus, i envia una ambulància al lloc dels fets. Telefonar de pressa al 112 és la clau.
A Catalunya, més de 13.000 persones ingressen cada any per aquesta raó. Tot i que és una malaltia associada a la gent gran, 500 persones menors de quaranta anys i gairebé 1.000 persones entre 40 i 50 la pateixen anualment. De fet, és la malaltia neurològica amb més impacte en aquesta franja d’edat.
L’única manera de prevenir un ictus és mantenir sota control els factors de risc que multipliquen les possibilitats de patir-lo. I tenint en compte que segons la Fundació Espanyola del Cor el 80% dels casos són evitables, val la pena intentar-ho.