menjar processat

Foto: Freepik

Totes les dietes, especialment les adreçades als infants, fan èmfasi en la necessitat de suprimir o reduir el consum de greixos trans, uns elements que, en contra del que molts es pensen, també podem trobar en aliments naturals. Precisament per la seva gairebé omnipresència en els menús, cal reduir-ne la ingesta global. Però fer-ho exigeix prendre’ns molt seriosament el que mengem.

Segons els experts, hi ha dues fonts principals d’àcids greixos trans. La natural prové de l’organisme dels animals remugadors com les vaques, les ovelles o les cabres, i l’absorbim en forma de llet, crema o mantega, però representa amb prou feines un 5%. El més preocupant és l’artificial, que s’origina per un procés d’hidrogenació parcial dels olis vegetals amb l’objectiu de millorar el gust, la textura i la durabilitat dels aliments precuinats, la brioixeria industrial, els gelats, els snacks o els batuts.

Un cop consumits els greixos trans, tenen dos efectes en el nostre organisme. Per una banda, augmenten els nivells de colesterol total i dupliquen el colesterol LDL, conegut com a colesterol dolent. Per l’altra, augmenten els triglicèrids en sang i incrementen el risc d’una malaltia cardiovascular.

Les claus

  • Processats: Els greixos trans estan presents en els aliments precuinats, la brioixeria industrial, els snacks, els batuts i els gelats.
  • Colesterol: El primer efecte és que augmenten els nivells de colesterol total i multipliquen per dos els de colesterol dolent.
  • Triglicèrids: Un cop absorbits, també augmenten els nivells de triglicèrids en sang i causen malalties cardiovasculars.
  • Eliminació: L’any 2018, l’Organització Mundial de la Salut va demanar que s’eliminessin en la producció industrial d’aliments.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram