Llobregat

Imatge del dia de la inauguració del centre, l’1 de desembre del 1994. Foto: Llobregat Centre

Els anys 90 el centre comercial Llobregat Centre de Cornellà, encara avui dia conegut popularment com ‘l’Eroski’ pel mític cartell vermell de la marca basca de supermercats que hi havia al sostre –tot i que va marxar el 2017–, era un dels indrets més cèlebres i concorreguts de la comarca. Havia estat inaugurat un 1 de desembre del 1994, i aleshores els centres comercials eren rebuts amb una barreja de malfiança i curiositat. Dos anys més tard, a l’Hospitalet obria la Farga, el Max Center que encara li diuen alguns, i juntament amb l’Eroski van esdevenir dues superfícies mítiques que oferien compres, restauració i amples sales de cinema.

El panorama tres dècades més tard és molt diferent, i ara el mític Llobregat Centre ha anunciat que tancarà després de Nadal. Així ho va avançar El Periódico a principis del desembre, després que la comunitat de propietaris del centre anunciés que no havia arribat a un acord econòmic amb la propietat. Tot i això, la sensació entre els comerciants, que tenen el 9,95% de la propietat de la instal·lació, és que es podia haver fet molt més per salvar el centre. Així ho explica a Línia Cornellà el Fernando, propietari del restaurant El Coto, que és al Llobregat Centre des de la seva obertura, fa prop de 30 anys. “La sensació que tenim és que el volen tancar i que l’han deixat morir”, lamenta. S’està referint al propietari majoritari, Comercial Inversora, que ostenta el 50,05% de la propietat de la superfície.

Mentrestant, els comerços es preparen per fer front al tancament, que es farà efectiu el 8 de gener, després de Nadal. “Els propietaris no volem tancar”, reitera en diverses ocasions el Fernando. Els cartells de “liquidació total” són visibles a moltes botigues, i al seu interior la conversa estrella entre els clients i els dependents és el tancament del centre comercial.

Accions judicials

Els comerciants consideren que la propietat majoritària i la gestora del centre comercial, Gentalia, no han complert amb les seves obligacions, fet pel qual han anunciat accions judicials. Tanmateix, la sensació és que ja res aturarà el tancament definitiu. En aquest sentit, els comerciants coincideixen en opinar que la decisió de convertir el pàrquing del centre en un de pagament va donar el cop de gràcia a la superfície comercial.

En aquest aparcament, a més, funciona un Park&Ride per als viatgers de Rodalies i metro que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va posar en marxa fa relativament poc i sobre el qual hi ha la incògnita pel seu futur.

Hi ha un acord per redistribuir els empleats del Carrefour, però preocupen la resta

Però una de les qüestions que més preocupen és el futur dels prop de 200 treballadors del centre comercial. Eduardo Jódar, el responsable de l’àmbit de Serveis de CCOO al Baix Llobregat, assegura a aquesta publicació que s’ha arribat a un acord amb Carrefour per redistribuir els 90 empleats de la botiga entre el Prat i al Gran Via 2 de l’Hospitalet. L’altra marca de consideració que té presència a la gran superfície cornellanenca, McDonalds, hi té uns 18 treballadors que hauran de ser reubicats, preferiblement, en els altres dos establiments que la marca té a la ciutat, el de l’Splau i el McAuto. Jódar assegura que ja s’han iniciat converses per fer-ho possible.

Ara bé, la situació de la resta de treballadors de les botigues és més complexa, atès que formen part d’empreses petites. En aquest sentit, el patiment és mutu, atès que el propietari haurà de fer fora els seus treballadors perquè l’obliguen a tancar. És el cas del Fernando, que tot i tenir projectes al cap per continuar amb el seu negoci fora del Llobregat Centre, de moment ha de fer fora els seus quatre empleats.

Preocupats

Qui ha mostrat la seva preocupació per tot plegat és l’Ajuntament de Cornellà, que celebra l’acord pels empleats del Carrefour i s’afanya a recordar que el tancament és fruit de la decisió d’una empresa privada i que poc més pot fer, més enllà de vetllar perquès es compleixin les normatives.

Amb tot, tant el consistori, com els botiguers i els sindicats expressen la seva incertesa pel futur de la superfície. Jódar recorda que el centre comercial va ajudar a mitjans dels noranta a obrir la ciutat cap a un barri, Fontsanta-Fatjó, que estava arraconat. “A ningú no l’interessa que tanqui”, resumeix el responsable de la secció de Serveis de CCOO.

Per la seva banda, el Fernando tem que aquesta mola de formigó quedi abandonada i es degradi, molt en la línia del que alerta l’Ajuntament, que diu no saber les intencions del propietari majoritari pel que fa al futur de l’espai. De moment, aquesta societat evita pronunciar-se al respecte.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram