infografia Nou Barris

El districte no va votar com el conjunt de la ciutat el 28M: hi va guanyar Collboni i Trias va ser cinquè. Infografia: Línia Nou Barris

Barcelona va viure el passat 28 de maig una nit electoral d’infart. El triple empat que auguraven totes les enquestes es va anar desfent a mesura que avançava l’escrutini i finalment la balança es va decantar a favor de Trias per Barcelona. En una jornada amb un 60,6% de participació (gairebé sis punts menys que el 2019), la candidatura de l’exalcalde Xavier Trias va aconseguir el 22,4% dels vots al conjunt de la ciutat. Ara bé, això no li va valer per acabar governant la capital catalana. El 17 de juny, un ple d’investidura trepidant es va resoldre a favor del socialista Jaume Collboni, que finalment va aconseguir la vara d’alcalde.

Amb un inesperat gir de guió d’última hora, Collboni va rebre el suport dels deu regidors del seu partit, dels nou dels comuns –malgrat que havien assegurat que no participarien en cap equació que inclogués el Partit Popular– i dels quatre del PP. Totes dues formacions asseguren que es quedaran a l’oposició els pròxims quatre anys.

Trias, per tant, no en va tenir prou amb els seus onze regidors i els cinc d’ERC, que li van donar suport en la votació després que ambdós partits haguessin arribat a un acord de govern que el mateix dia del ple havien de ratificar les respectives militàncies.

Mirant els resultats de Nou Barris el 28M, el nou govern municipal s’ajusta més al que van dictar les urnes del districte, que es van desmarcar de la resta de la ciutat. El PSC hi va obtenir una victòria folgada, mentre que Trias va quedar cinquè. Cal dir que un altre tret diferencial de Nou Barris va ser la baixa participació, que es va situar en el 51,7%, pràcticament nou punts menys que la xifra general barcelonina.

mapa nou barris

Trias per Barcelona va ser la candidatura més votada a la ciutat el passat 28M. Infografia: Línia Nou Barris

Sigui com sigui, el candidat socialista va rebre el 31% dels vots noubarriencs. Aquest percentatge millora el que va assolir a les eleccions municipals del 2019, quan el districte ja va dipositar la seva confiança en el PSC, amb el 28% dels suports. En canvi, contrasta molt amb el panorama que van deixar els comicis locals del 2015. Aleshores, Collboni va ser segon a Nou Barris amb el 16,3% de les paperetes i qui va arrasar va ser Ada Colau, amb el 33,9%.

Així doncs, mentre que la tendència de Collboni a Nou Barris ha anat a l’alça, la de Colau ha anat a la baixa. La candidata de Barcelona En Comú no va revalidar el triomf del 2015 a les eleccions del 2019, ni tampoc a les del 2023. Fa quatre anys va quedar segona, en aconseguir el 22,9% dels vots del districte. Aquell resultat va suposar la pèrdua d’onze punts respecte a l’anterior cita electoral. Una pèrdua que es va agreujar el 28 de maig d’enguany, quan va tornar a ser la segona opció del districte, però aquesta vegada amb el 17,5% dels sufragis. En els darrers quatre anys, per tant, els comuns han patit una davallada de més de cinc punts. Però, si ampliem la mirada, en vuit anys han perdut més de setze punts en un districte que el 2015 els va impulsar.

Rosa Alarcón, a Nou Barris

El nou alcalde de Barcelona va signar el dia 17 l’estructura principal del nou govern municipal, que almenys de moment estarà format exclusivament pel mateix Collboni i els altres 9 regidors del PSC i tindrà quatre tinents d’alcalde: Laia Bonet, Maria Eugènia Gay, Albert Batlle i Jordi Valls. La primera tinent d’alcalde serà Bonet, que s’encarregarà de les àrees d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures, Mobilitat, Espai Públic i Habitatge. D’altra banda, Albert Dalmau serà el gerent municipal. Pel que fa a les regidories de districte, qui ostentarà la de Nou Barris serà Rosa Alarcón.

Jaume Collboni també fa un ple als tretze barris

Si bé el partit vencedor a la ciutat va ser Trias per Barcelona, la batalla pels barris la va guanyar el PSC. La llista de Jaume Collboni va ser la més votada a 35 dels 73 barris, mentre que la de Xavier Trias ho va ser a 21 barris i la d’Ada Colau, a 17.

Els tretze barris que formen Nou Barris van tenir molt a veure en aquest triomf socialista. Tots, sense excepció, es van tenyir de vermell el 28M. La nota més alta de Collboni al districte la va aconseguir a Ciutat Meridiana, on va convèncer el 39,3% dels electors. De fet, el PSC va rebre més del 30% de les paperetes a nou dels barris del districte, i als quatre restants s’hi va quedar a prop. El barri que li va donar un suport més moderat va ser Vilapicina i la Torre Llobeta, amb el 25,6%.

Precisament, aquest últim barri va donar a Trias el seu resultat més satisfactori al districte, ja que hi va quedar tercer amb el 14,6% dels vots. A la resta de barris, Trias va assolir percentatges molt més baixos i, fins i tot, a cinc dels barris no va estar ni entre les cinc primeres opcions de l’electorat.

Els comuns, per la seva part, van ser la segona força a tots els barris menys a un i van rebre el suport més ampli a Vallbona, amb un 20,6% dels sufragis. L’única excepció va ser Torre Baró, on Vox va quedar en segona posició amb un 16,3% dels vots, el millor resultat de l’extrema dreta a la ciutat. Vox també es va colar al podi de tres barris més. D’altra banda, el PP va ser el tercer partit més votat a cinc barris i ERC, a tres.

Amb tot, cal no perdre de vista la baixa participació que es va registrar al districte.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram