L’antiga fàbrica Làmpades Z s’ha convertit en un centre cultural de referència. Foto: Ajuntament

A l’illa d’equipaments més gran de la Marina, al voltant dels jardins dels Drets Humans, hi ha un edifici diferent de tota la resta. És seu del Graner, centre de creació de dansa i arts vives, i de la Biblioteca Francesc Candel. El que avui és un centre de referència cultural del barri de la Marina de Port va ser, fa uns anys, una empresa catalana puntera en el sector de la il·luminació: Làmpades Z.

La història de la Sociedad Española de Lámparas Eléctricas Z va començar el 1908, quan l’enginyer Lluís Muntadas Rovira, fill de l’amo de l’empresa tèxtil La España Industrial, va impulsar una companyia destinada a la fabricació de llums o bombetes incandescents. Com que en la seva fabricació es feia servir zirconi se les coneixia amb el nom de làmpades Z. L’empresa estava ubicada inicialment a la cantonada de la Gran Via amb el carrer de Mèxic i va tenir un impacte tan gran que la multinacional Philips va adquirir participacions l’any 1912 i li va encarregar la fabricació de part dels seus productes.

La fàbrica es va adaptar prou bé als canvis socials. Als anys trenta fabricava vàlvules de ràdio i a partir dels anys quaranta i cinquanta tubs fluorescents, vàlvules electròniques i components per a televisions. Anava tan bé que va decidir ampliar les instal·lacions i a partir de l’any 1959 es va traslladar a aquesta àrea de la Marina de Sants que acabaria sent coneguda com a Illa Philips. Allà, l‘enginyer industrial Antoni Grau va dissenyar un projecte arquitectònic format per dos cossos acoblats: un, conegut popularment com el graner, destinat als forns, i l’altre, a la nau de dues plantes que van ocupar el taller, els magatzems i els vestidors. Posteriorment, l’arquitecte Josep Soteras va fer una ampliació que incloïa una àmplia zona verda.

Tot i els incendis que va patir, el mateix any 1959 i també l’any 1982, la fàbrica va continuar funcionant normalmentfins als anys noranta del segle XX, quan nombroses empreses del sector van decidir deslocalitzar la fabricació i traslladar-se a l’est d’Europa. Llavors va començar el procés per reciclar l’edifici per a nous usos.  Va ser remodelat i adequat per l’arquitecte Josep Lluís Canosa per a habilitar-hi un CAP a la planta baixa i, a la part superior, la Biblioteca Francesc Candel, que va obrir les portes l’any 2006. L’any 2011 es va rehabilitar el forn i es va convertir en la fàbrica de creació Graner.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram