El pare Manel tenia 75 anys. Foto: Fundació Pare Manel

Nou Barris, però també Barcelona i Catalunya, han perdut un referent. Ahir va morir Manel Pousa, el pare Manel, a l’hospital Vall d’Hebron a 75 anys després de patir una embòlia, tot i que també se li havia detectat el coronavirus.

El pare Manel deixa una trajectòria vital marcada per la solidaritat. De pares barcelonins, Pousa va néixer a Granada però va viure sempre a Barcelona. Va ser ordenat capellà a la parròquia de Sant Josep Oriol el 1975 i va exercir el seu ministeri a la parròquia de la Santíssima Trinitat de la Trinitat Vella (Sant Andreu) i als barris de Verdum i Roquetes.

Als barris del Verdum i Roquetes va desenvolupar gran part de la seva tasca social des de la fundació que ell mateix va crear i que duia el seu nom. Les persones més dèbils i la marginació social van ser els seus dos camps de batalla, on sempre va demostrar la seva capacitat d’ajudar a qui fes falta. Una altra de les dedicacions va ser la de treballar per la reintegració de les preses de la presó de Wad-Ras.

El 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Honor de Barcelona. El 2017 va anar a les llistes de Junts per Catalunya per Barcelona a les eleccions al Parlament. La seva mort ha provocat una onada de condols i de reivindicacions de la seva figura, moltes de les quals han arribat de la classe política.