Una imatge de la capçalera de la manifestació del passat 20 d’abril. Foto: Línia Nou Barris

Dijous 20 d’abril. Carrer Japó, la Prosperitat. Són les set de la tarda. Falta mitja hora perquè comenci una manifestació contra l’obertura d’una mesquita als baixos del número 28-30. Els veïns del carrer, ple de pancartes que diuen ‘No a la mesquita’, ja fa dies que organitzen concentracions i casserolades de protesta per expressar el seu rebuig a aquest centre de culte. Asseguren que el local no compleix la normativa municipal i volen que es convoqui una consulta.

“Aquesta protesta no té res a veure amb el racisme. No volem que s’obri el local perquè el carrer és molt estret, les voreres fan un metre i no és el lloc adequat per fer-hi un centre que pot reunir més de 100 persones en algunes hores del dia”. Qui parla és en Joaquim, un veí del carrer Japó que demana que el citi amb un pseudònim. Defensa que hi ha aspectes legals de l’obertura del local que no estan clars, tot i que l’Ajuntament ja ha dit que “les obres tenen el permís municipal corresponent”.

La marxa encara no ha començat però al punt de concentració ja hi ha gent. Arriba Javier Barreña, conseller portaveu del PP a Nou Barris. El seu missatge és el dels veïns: “Això no té res a veure amb el racisme, si no jo no hi seria. El lloc no és l’adequat per fer-hi una mesquita i ens agradaria que es convoqués una consulta”. Abans que la marxa arrenqui parlo amb l’Albert, un altre portaveu veïnal. “Com a tot arreu, hi ha gent que pensa de tot, però et puc assegurar que no es tracta d’una qüestió racista. Jo sóc d’esquerres, independentista i sóc una persona tolerant”, m’assegura.

Comença la protesta. Tot i el missatge dels organitzadors, de seguida queda clar que el racisme també hi és present. Integrants del partit ultra i racista Plataforma per Catalunya fan acte de presència a la marxa. Entre ells hi ha el líder de la formació, Jordi de la Fuente, que es converteix, megàfon en mà, en un dels animadors de la protesta. També hi ha integrants dels grups ultres Democràcia Nacional i Generació Identitària.

Mentre la manifestació avança, m’apropo a diferents veïns. N’hi ha que insisteixen que els motius que els han dut a sortir al carrer no són racistes. D’altres no s’amaguen i deixen anar un missatge racista. “El carrer Japó no és el lloc adequat per un local així i hem ofert al Districte un espai alternatiu dos carrers més amunt”, em diu un dels manifestants que deixa clar que no té res en contra dels musulmans. Un altre m’explica que compra la carn “a la carnisseria musulmana que hi ha al final del carrer” però diu que surt a manifestar-se “contra la imposició de l’Ajuntament”. A l’altre extrem hi ha una dona que em deixa anar el següent: “No volem mesquites. Si no ens movem ens envairan”. El seu missatge racista té l’aprovació de dues dones més.

La marxa està a punt d’arribar a la seu del Districte. De cop apareix una noia musulmana, la Munia. Es posa a parlar amb un dels manifestants i li retreu que surtin al carrer contra la mesquita. Parlo amb ella i em diu que darrere de la protesta hi ha motius racistes. Mentre parlem, una dona es posa al costat de la Munia i ens comença a seguir fent sonar la seva botzina. La cara més crua del racisme.

SUPORT VEÏNAL
A banda de les protestes, l’obertura de la mesquita també ha recollit el suport d’entitats locals. A principis de mes, 13 associacions, entre les quals hi ha l’Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat i la Xarxa 9 Barris Acull, van publicar un comunicat on defensaven l’obertura de la mesquita “sempre que compleixi les condicions legals i el respecte a la bona convivència veïnal”.

Al text, les entitats van remarcar que “la comunitat musulmana té el mateix dret que qualsevol altra a trobar un espai adient on desenvolupar les seves activitats religioses i culturals”. Al mateix temps, recorden que “el Centre Islàmic és una entitat oberta al veïnat, que ha participat en els espais compartits per les entitats de Nou Barris”.

Després de la manifestació del dia 20, l’Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat i la Xarxa 9 Barris Acull van publicar un comunicat per denunciar que “l’oposició al local de culte ha atret l’extrema dreta al barri”. Una extrema dreta, asseguren, “que mai no ha estat present a Nou Barris, que defensa idees antidemocràtiques i que tracta de dividir la comunitat entre ‘els nostres’ i ‘els altres’”.

MISSATGE CONCILIADOR
Pocs dies després de la manifestació, parlo amb l’Abdelaâziz Elbout, de la Comunitat Islàmica. Reivindica que l’espai que estan habilitant perquè faci de mesquita i centre cultural “compleix la legalitat” i assegura que “fa dos anys que estem buscant un local perquè hem estat resant en llocs molt incòmodes”.

Li pregunto què en pensa de la manifestació i si creu que al darrere hi ha motius racistes. Respon que “pot ser” però no se’l veu amb gaires ganes d’entrar en aquest debat. Tot i això, remarca que no estan preocupats per la presència de Plataforma per Catalunya i altres grups ultres perquè estan fent “una cosa dins la normativa”.

Sí que s’esplaia més per combatre els arguments dels veïns que parlen de massificació i de la poca idoneïtat del carrer. “Just al costat hi ha una acadèmia d’anglès on també hi va molta gent. Els veïns no s’han de preocupar perquè no hi haurà molta gent tot el dia, només en dates concretes com el Ramadà o la Festa del Xai”. Per últim, Elbout, que celebra el comunicat de suport d’un grup d’entitats, envia un missatge de cordialitat: “El centre està obert a tothom i la mesquita no té fronteres”.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram