Pantalla Barcelona

El programa Pantalla Barcelona agenda anualment entorn de setanta projeccions audiovisuals que apropen el cinema als barris. Foto: Òscar Sanz

Els cinquanta-dos centres cívics de Barcelona són espais oberts a tothom i propers a la ciutadania. Compleixen una funció social molt important en una ciutat com la nostra, però són molt més que dinamitzadors. Els centres cívics també juguen un paper rellevant en la promoció de la cultura i la formació, i ho fan amb programes estables i durant tot l’any.

A banda de la programació cultural específica de cada centre cívic, doncs, la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona coordina la gran diversitat d’actes relacionats amb les arts en viu, la música, l’audiovisual, les exposicions o les xerrades informatives i permet agrupar i estructurar les activitats, amb l’objectiu de garantir una oferta estable, ben distribuïda pels barris. També facilita el procés de transmissió de la informació, perquè l’oferta arribi tant als usuaris dels centres com al públic en general. Aquesta tasca es porta a terme a través de diversos programes culturals.

Districte Cultural

Barcelona Districte Cultural agrupa el circuit de trenta-quatre centres cívics i trenta-sis escenaris que acullen actuacions de circ, dansa, teatre, música i programació dinamitzada audiovisual infantil. També en formen part les quatre sales de cultura i educació obertes al barri i vinculades a centres educatius: Auditori Sant Martí i Sala La Pau de l’Escola La Pau; Centre Cívic Besòs i Sala Carlos Díaz de l’Institut Barri Besòs; Centre Cívic Casa del Rellotge i Sala Maremar de l’Escola Bàrkeno; i, finalment, Centre Cívic Drassanes i Sala Milaway de l’Institut Milà i Fontanals, els últims que s’hi han incorporat.

El programa té dues edicions al llarg de l’any, la de tardor i la de primavera, i està obert a propostes artístiques mitjançant una bústia de recollida adreçada a professionals. Tota la programació es pot trobar al web districtecultural.barcelona.

Pantalla Barcelona

Dotze centres cívics participen en el programa Pantalla Barcelona, que agenda anualment entorn de setanta projeccions audiovisuals que apropen el cinema als barris. Es projecten títols reeixits quant a públic i crítica i premiats en diferents festivals d’arreu del món. L’edició de tardor, d’octubre a març, gira entorn d’una temàtica a partir de la qual es programen títols locals, europeus i fins i tot internacionals. La d’estiu es fa en format de cinema a la fresca i inclou pel·lícules de proximitat.

Amb el títol de Famílies i maternitats, la cartellera de tardor d’enguany posa el focus en les tipologies familiars i la maternitat. El cicle es pregunta si, ara que els models de família estan canviant i que conviuen amb naturalitat estructures familiars tradicionals amb altres de més diverses, la societat és capaç d’acollir aquesta diversitat.

Temporals

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona també promou Temporals, un programa itinerant de projectes d’art contemporani als barris, amb l’objectiu de crear accions i experiències artístiques que interpel·lin la ciutadania i hi dialoguin. En aquest context de proximitat i comunitat, els projectes esdevenen processos de creació que adopten formes diverses segons el territori on se situen.

Els centres cívics promouen la cultura de proximitat

Hi participen regularment tretze equipaments que, al llarg de l’any, programen diverses exposicions vinculades als barris. La participació és lliure i oberta, i els artistes poden enviar les seves iniciatives a la bústia de recollida de propostes, les quals han de poder vincular-se amb el territori.

ArgumentaBCN

Les xerrades i debats culturals també formen part de l’oferta dels centres cívics de la ciutat. A més, quatre d’aquests espais col·laboren en la programació d’ArgumentaBCN coordinant diverses xerrades sobre algun tema especialment rellevant. Aquesta tardor, per exemple, giren entorn de la salut mental i dels malestars que afecten les persones. Els centres cívics Casa Golferichs, El Sortidor, Navas i Torre Llobeta acullen un total de setze xerrades que es transformen en un espai de diàleg entre persones acreditades en els diferents temes i el públic, amb una figura moderadora que dinamitza les converses.

Música Z

Els centres cívics també juguen un paper molt important en la formació i en la promoció del talent dels joves. En l’àmbit musical, el programa Música Z contribueix activament a fer arribar el talent de les escoles superiors de música de la ciutat als barris. Més que concerts, es programen audicions compartides on els estudiants viuen una situació de contacte directe amb el públic. No només toquen un repertori, sinó que també xerren i comparteixen coneixements amb els assistents, cosa que reforça la seva formació i permet consolidar una comunitat entorn de la cultura.

Inscriu-te a les activitats

icub

Foto: Ajuntament de Barcelona

A banda dels programes de caràcter més cultural, els centre cívics de la ciutat ofereixen al llarg de l’any una gran diversitat d’activitats també culturals, però amb un perfil més formatiu, des d’ensenyament musical o d’idiomes fins a tallers de costura o cuina, passant per cursos de ball, tastos de vins o tallers de pintura, entre moltes altres. Aquestes activitats no només ajuden a ampliar coneixements o habilitats, sinó que contribueixen al reciclatge i a l’empoderament de la ciutadania.

La programació s’estructura en estacions i les inscripcions per als cursos i tallers d’hivern s’obriran al llarg del mes de desembre. També per als itineraris culturals, les visites o les excursions programades, per a les quals cal reservar plaça amb prou antelació. Per apuntar-se als cursos, tallers o altres activitats cal acudir al centre cívic o bé es pot accedir a l’aplicatiu de l’espai per inscriure-s’hi en línia. A les pàgines web dels diferents centres trobareu guies per facilitar la inscripció.

Si esteu en situació d’atur o sou persones amb discapacitat, hi ha previstos diversos tipus de descomptes. En alguns centres també s’apliquen altres bonificacions i descomptes concrets. Trobareu tota la informació al respecte al web barcelona.cat/centrescivics.

Contingut elaborat amb la col·laboració de l’Institut de Cultura de Barcelona

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram