josep berengue

Josep Berengué, candidat a la categoria masculina dels Premis Nou Barris. Foto cedida

El barri de Porta va perdre el passat 8 de desembre una de les figures més importants dels últims anys. Parlem de Josep Berengué, líder veïnal que va presidir l’Associació de Veïns durant molts anys, a més de ser l’impulsor d’altres activitats i entitats, així com d’estar al peu del canó en moltes de les lluites veïnals per millorar la realitat de Porta.

Per recordar la seva figura i fer un repàs de la seva trajectòria que l’ha portat a ser candidat dels Premis Nou Barris, aquesta publicació ha parlat amb l’actual president de l’Associació de Veïns de Porta, Agustín Martínez Ferrero. I és que Berengué va participar durant més de 50 anys a moltes de les associacions del barri i va ser un líder de les lluites veïnals. “Va ser fundador de La Petanca, va plantar una tenda de campanya davant l’Ajuntament del barri per reclamar la plaça Sóller i la va aconseguir”, recorda Martínez Ferrero.

El president de l’associació veïnal defineix a Berengué com “l’ànima del barri” i una persona “especial”. “Vivia per al barri, va ser promotor dels horts de Porta, de l’Ateneu La Bóbila, de l’Associació de Joves de Porta i del Casal de Joves, de les masies Can Verdaguer i Can Valent i així amb moltes més entitats”, explica l’Agustín.

Els veïns el van fer alcalde

Un dels fets més importants en la vida a Porta de Josep Berengué es va produir el 2018. I és que, en el marc de la Festa Major del barri, els veïns van celebrar un petit acte honorífic per nomenar Berengué com l’alcalde de Porta. De fet, els veïns també li faran un homenatge el pròxim 4 de maig amb una trobada a la plaça Sóller per recordar la seva figura.

Una de les últimes facetes que acaba recordant Agustín Ferrero de Josep Berengué és que era una persona de consens. “Podia arrossegar gent jove, adulta i gent gran pel que fos, mai arribava al conflicte i, a més, compartia les seves lluites amb altres líders veïnals de Nou Barris, com l’Antonio Silva al Turó de la Peira”, comenta.

Amb tot, la candidatura de Berengué als Premis Nou Barris és una manera d’homenatjar la seva persona i també perquè els veïns demostrin què significava per ells algú com ell. “Es mereix aquest reconeixement”, acaba dient Agustín Martínez Ferrero.

La votació popular dels Premis Nou Barris està en marxa al web de Línia Nou Barris. Hi ha temps per votar fins al 26 d’abril.