L’Eix Maragall és l’únic eix que abarca un total de tres districtes… Efectivament aquesta és la principal diferència que tenim amb altres associacions de comerciants.

De fet, ocupem quatre territoris amb l’extensió del carrer Indústria però la presència de l’Eixample és tan poca que acabem dient que l’Eix Maragall abarca Sant Andreu, Horta-Guinardó i Nou Barris. Gràcies a la dinamització hem aconseguit fer una sola veu dels 150 comerços associats, sinó haguès esdevingut un galimaties.

Amb la crisi econòmica s’ha notat un descens notable del nombre d’associats? Hi ha baixes i altes. Nosaltres comptem, contínuament, amb unes persones que estan al carrer i es dediquen a captar socis.

Tot i que ens agradaria que només hi haguéssin altes, no és així. Malgrat tot, al cap de l’any, des del 2008, no hem devallat pel que fa al nombre de comerços adherits.

Tot i aquestes xifres positives, la situació econòmica afecta durament el sector.  De quina manera es nota a Nou Barris? La situació és molt difícil. I ho és més per aquells comerços regentats per gent gran. Petits empresaris que només esperen que els hi arribi el moment de jubilar-se. Els establiments que tenen continuïtat és modernitzen i busquen sortides. Els comerços de tota la vida només volen tenir una pensió digna i van aguantant fins el dia que els hi toqui tancar.

En la seva gran majoria, tanquen definitivament o hi ha qui aposta pel traspàs? Comerç que tanca, comerç que torna a obrir. Tot i que no tinc res en contra dels nouvinguts, crec que hi ha massa comerços de l’exterior.

Des de l’Eix hem impulsat algunes campanyes amb l’objectiu que, per exemple, els xinesos s’integressin a l’associació. En aquest sentit, membres de l’Eix sortien acompanyats d’una persona de nacionalitat xinesa que era l’encarregada d’establir la relació entre el comerç i l’associació. El fet que algú parli els seu idioma els hi crea certa confinaça.

És tracta d’una nova generació de botiguers amb una manera molt diferent de concebre el comerç… Efectivament. A més, una vegada els donem d’alta a l’Eix, porten molta més feina que qualsevol altre comerciant. Desconeixen el territori i, per tant, hi ha molts temes que se’ls hi escapen de les mans. Nosaltres, però, comptem amb una atenció professional i personalitzada que els ajuda. L’objectiu primordial és aconseguir amb el pas del temps que siguin un comerç més de l’Eix.

En matèria de competència, què significa per la resta d’establiments el fet que, tot i en la  legalitat, els comerços nouvinguts obrin més hores que els altres? Per una banda és cert que compleixen amb el marc legal i, per altra, cal tenir en compte que aquests establiments no són competència, en horari comercial, de la resta de botigues.

Sobre la liberalització horària. Com es posiciona l’Eix Maragall? Seguim el discurs de la Fundació Barcelona Comerç. Res ens assegura que per obrir més diumenges, el negoci vagi millor. Creiem que hi ha temps suficient per comprar i vendre de dilluns a dissabte.

Algunes veus apunten que seria un problema de conciliació familiar. El problema és de rendibilitat. Per tant, si fos econòmicament rendible obrir els diumenges, els establiments farien el possible per contractar a algú, però no ho és.

Tot i que diguin que seria una opció per les grans cadenes, per exemple a passeig de Gràcia hi havia festius que podien haver obert, i no ho han fet.

Què els hi demana el conjunt de comerciants de l’Eix Maragall a les institucions públiques? Jo, sincerament, aposto amb molta firmesa perquè la manera de fer comercial canviï i acabi sent obligatòria l’adhesió a un eix comercial.

L’objectiu d’aquesta decisió és  l’autogestió i, per tant, que no haguéssim de dependre de subvencions que no acaben d’arribar mai.

Què faran aquest any per dinamitzar els comerços de l’Eix Maragall? Properament participarem a la Festa Medieval de Navas tot fent una Mostra de Comerç al Carrer i també a la Festa Major del Guinardó prepararem un gran sopar popular.

A més, ja al llarg de l’any, organitzarem la popular Passarel·la i la setena Fira de Vins. Aquest darrer esdeveniment s’està consolidant amb el pas dels anys i en l’anterior edició va congregar fins a sis mil persones. Enguany la trobada tindrà lloc a la plaça Maragall i comptarà amb una cinquantena de parades. En aquest sentit, els establiments adherits al nostre Eix oferiran als assistents tota una jornada gastronòmica a base de vins i platets.