Un grup de veïns van intentar evitar el desnonament. Foto: Sindicat Habitatge Nou Barris

Ciutat Meridiana és un dels barris de la ciutat, per no dir el que més, que pateix amb més crueltat la realitat dels desnonaments. Això es va fer més evident que mai dijous passat quan els Mossos d’Esquadra van desallotjar una família, amb tres menors a càrrec, d’un pis situat al número 93 del carrer Rasos de Peguera.

Les imatges van ser especialment colpidores, ja que el desnonament va tenir lloc poca estona abans que comencés el toc de queda. Segons van explicar des de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, el desnonament estava previst per al mateix dia però la família no havia rebut cap notificació. Quan la mare dels menors va tornar de treballar es va trobar el pany canviat per dins i va tornar a ocupar l’habitatge. Això va fer que personal d’una empresa de seguretat, que havia col·locat una alarma, arribés acompanyada dels Mossos d’Esquadra. Va ser llavors quan la tensió va anar en augment, ja que diversos veïns van intentar evitar el desnonament. Finalment la policia va entrar al pis i va fer fora els ocupants, que van ser atesos pels Serveis Socials

CRÍTIQUES A INTERIOR
Els fets van provocar que els regidors Marc Serra i Lucía Martín critiquessin amb duresa al Departament d’Interior pel desnonament. Martin va denunciar que el primer desnonament es va fer sense que la família ni cap servei municipal en tingués coneixement previ. “En plena pandèmia, amb menors i tractant-se d’un pis d’un banc, el conseller d’Interior hauria de donar moltes explicacions”, va dir Martín. Posteriorment, el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, va afirmar que la família havia reocupat al pis després de ser desnonada en primera instància per ordre judicial, ja que s’estava produint un “delicte flagrant”. Avui mateix, però, Sallent ha fet una lleugera autocrítica i ha assegurat que existeix un marge de millora per afrontar situacions com la de dijous passat. “Estem treballant per millorar la comunicació interna”, ha dit Sallent en roda de premsa.

POLÈMICA AMB EL BBVA
D’altra banda, el BBVA, propietari del pis, va assegurar divendres que permetrà que la família torni al pis, al mateix temps que va acusar l’Ajuntament de no informar-los que es tractava d’una família vulnerable. Després d’aquestes acusacions, des del consistori van explicar que el passat mes de març es va informar el BBVA de la situació de la família i de la seva obligació d’oferir un lloguer social abans de tirar endavant el desnonament. Des del jutjat, l’altra part implicada en els fets, es va assegurar que la família sabia la data d’execució del desnonament des del 23 de juliol.

“DEPURAR RESPONSABILITATS”
Tot plegat ha portat a l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana i al Sindicat d’Habitatge de Nou Barris a exigir la destitució del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i del comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, a qui consideren “responsables directes” dels fets. Les dues entitats també demanen que els jutjats obrin una investigació sobre els fets per “depurar responsabilitats donades les múltiples irregularitats del procés” i, en paral·lel, que el Col·legi d’Advocats tramiti una denúncia contra l’advocat d’ofici perquè, segons la versió veïnal, no va notificar el desnonament a la família. Al mateix temps, exigeixen que s’aturin els desnonaments mentre duri la pandèmia.