L’Ateneu Popular 9 Barris s’ha posat al dia. Foto: Ajuntament

L’Ateneu Popular 9 Barris és un d’aquells edificis on la història del districte s’hi plasmava i s’hi plasma en molts dels seus racons. L’antiga façana, que testimoniava l’antic aspecte llibertari d’aquest ateneu, ha deixat pas a un edifici que ara ha reobert les seves portes després que l’Ajuntament hagi invertit un total de 2,8 milions d’euros en la seva reforma i ampliació.

L’espai, situat al carrer de Portlligat 1-31, al barri de Trinitat Nova, continua conservant, tot i els canvis, la seva essència i, amb els seus 2.655 metres quadrats de superfície construïda, és un dels espais del districte més estimats i utilitzats pels veïns. La regidora del Districte, Irma Rognoni, ha explicat que “amb aquesta inversió de 2,8 milions d’euros hem posat al dia l’Ateneu Popular 9 Barris, un dels equipaments culturals de referència del districte”, i ha remarcat que s’ha pogut “ampliar l’espai, adaptar-lo a la normativa existent i fer-lo més accessible”.

Les obres han permès dotar l’edifici de més espai per al desenvolupament de les seves activitats, actualitzar les instal·lacions i donar-li una nova imatge. La reforma ha afectat la totalitat de l’edifici existent, mentre que l’ampliació ha suposat canvis en la seva coberta. Les obres, que han permès posar al dia unes instal·lacions obsoletes, han aprofitat al màxim l’estructura original de l’edifici tant pel que fa a la seva funcionalitat i distribució com a l’aspecte més constructiu i de valor històric. Amb el projecte de reforma s’ha volgut donar valor als elements més característics de l’edifici, com són el volum de la gran nau central, que es manté i s’emfatitza amb la gran sala-gimnàs; el porxo exterior de l’estructura existent, que s’incorpora al volum interior per permetre l’ampliació de l’edifici i es reinterpreta com un nou element i, finalment, s’ha canviat la façana, que ara és de vidre i metall.

Les obres s’han dut a terme en dues fases. La primera va consistir en la rehabilitació integral de l’administració, el gimnàs, el bar-restaurant i el local. També es van incorporar els porxos a l’espai interior, es va tancar l’espai exterior cobert entre el bar i l’administració per crear un gran hall principal d’accés i es va fer una sortida esglaonada a la zona arbrada. La segona fase ha servit per construir una zona de servei amb accés des del vestíbul i per ampliar la sala de control. També s’han reformat les instal·lacions per complir amb la normativa existent, s’han reformat els camerinos i s’ha construït un vestuari adaptat al nivell -1.

Un referent al districte

L’Ateneu Popular 9 Barris va néixer l’any 1977 gràcies a la lluita dels veïns, que van convertir una fàbrica d’asfalt en el centre cultural que és actualment.

L’Ateneu, gestionat per l’associació Bidó de Nou Barris, és un referent en el terreny dels equipaments culturals gràcies al seu projecte social a través de la cultura, la promoció del circ (a la pàgina 14 podeu trobar informació sobre la 19a edició del Circ d’Hivern) i les arts parateatrals. L’Ateneu disposa d’un teatre construït per donar cabuda a qualsevol representació. També desenvolupa una tasca en el terreny sociocultural, que busca fomentar el compromís social i solidari entre els ciutadans i el seu esperit crític. Ho fa a través d’estimular la participació i la dinamització de la cooperació entre les entitats.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram