Foto: Pexels

De petits, tots som com esponges: aprenem ràpidament i sense gaire esforç, el nostre cap ho absorbeix tot. Després, a l’escola, a l’institut i a qualsevol etapa educativa que emprenem, espremem al màxim la nostra memòria, que no ens acostuma a fallar. Però això no és sempre així: la vida és (cada cop més) llarga i la memòria, potser, no tant.

Però no ens alarmem! Hi ha activitats entretingudes i fins i tot divertides que et poden ajudar a conservar i millorar la memòria. Per cert, un apunt: si ets massa jove per preocupar-te per això, pensa a comentar-ho amb la gent gran del teu entorn. Els faràs feliços si, a més, els acompanyes en el procés.

En primer lloc, uns hàbits que convé mantenir són llegir i escriure: tothom que té la sort de saber-ho fer no hauria de deixar-ho mai. També són bons aliats de la memòria els passatemps –com els mots encreuats, les sopes de lletres o els sudokus– i els jocs de taula. Uns i altres mantenen el cervell actiu i reforcen la capacitat de concentració. Escoltar música i cantar també ajuda a estimular el cervell i fa treballar les neurones, sigui parant atenció a noves lletres i melodies o recordant-ne les que ja coneixem.