Foto: Ajuntament

On es poden trobar aliments locals, ecològics i de temporada? Aquesta és una pregunta que cada cop es fan més persones, conscients de la importància de cuidar els nostres hàbits i la nostra alimentació diària. Alguns aspectes clau són el fet de comprar a productors de proximitat, decantar-se per aliments ecològics i, en el cas de fruites i verdures, que siguin de temporada. Però el que no sempre se sap és en quins punts es poden comprar.

MERCATS I BOTIGUES
Per quantitat d’oferta, els mercats municipals són els llocs ideals per fer la compra. N’hi ha 39 repartits per la ciutat i, a banda de conèixer bé el context de tots els barris, s’han convertit en un espai de proximitat, de trobada i de socialització.

Una altra opció són les botigues de barri, que amb el pas dels anys també s’han convertit en un servei d’abastiment d’aliments de proximitat. Algunes d’elles, a més, s’han especialitzat en productes específics o famílies. Al portal web explora.bcnsostenible.cat hi ha un mapa detallat amb els barris on es poden trobar.

Per últim, darrerament als mercats municipals s’han sumat els mercats de pagès. Actualment n’hi ha 10 (que acostumen a funcionar els caps de setmana), als quals cal afegir-hi les tres parades de pagès a l’aire lliure.

RESTAURACIÓ SOSTENIBLE
Però… què passa si algú no vol cuinar i gaudir directament d’àpats preparats amb aquests aliments? La resposta a aquesta pregunta també es pot obtenir al web explora.bcnsostenible.cat, on es pot consultar la xarxa de bars, restaurants i empreses de servei d’àpats que tenen en compte, no només la qualitat del producte, sinó l’impuls de pràctiques responsables amb l’entorn i el planeta.

UN MAPA COOPERATIU
Per últim, cal apuntar que des de fa gairebé una dècada, a Catalunya hi ha un mapa de l’economia social i solidària, la iniciativa Pam a pam, en el qual també apareixen tots els projectes que aposten per aplicar un model sostenible i transformador, també en el camp de l’alimentació. A Barcelona hi ha 104 negocis que es regeixen per aquests principis.