Foto: Ajuntament

El mercat del Ninot ha començat una prova pilot que pretén explorar la viabilitat tecnològica i econòmica d’utilitzar la xarxa wifi corporativa de l’Ajuntament per dur a terme estimacions d’aforament als espais públics en temps de coronavirus i així minimitzar la probabilitat que s’hi generin aglomeracions.

La iniciativa està liderada des del Comissionat d’Innovació Digital de l’Ajuntament i l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) i compta amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats. Aquest projecte l’executa l’start-up DataActionS/IESE, liderada pel professor de la Direcció de Producció, Tecnologia i Operacions de l’IESE Victor Martínez de Albéniz. La idea ha estat una de les guanyadores de la convocatòria de subvencions Impulsem el que fas, que promou l’Ajuntament. En concret, ha rebut una ajuda de 35.000 euros per finançar part del pilot, que ha estat seleccionat en la modalitat d’Innovació Social Digital.

MAPES DE CALOR, VALOR AFEGIT
Una de les raons que van portar els impulsors a triar el mercat del Ninot és que ja tenia un sistema per comptar les persones que hi accedeixen, però el valor afegit d’aquesta prova pilot és que s’han pogut dibuixar mapes de calor a l’interior del recinte per detectar en quines parades hi ha més acumulació de persones. Igualment, gràcies a aquests mapes de calor també s’obté informació important que poden fer servir els paradistes, com el moment del dia i els dies de la setmana amb més afluència de compradors i de quin barri i districte de la ciutat provenen els mateixos.

Els responsables d’aquesta iniciativa destaquen que aquesta solució no és invasiva i que segueix criteris de minimització tecnològica i de dades, perquè aprofita recursos que ja existeixen actualment. Els únics afegits que calen són nou routers i cablejat, situats a la passarel·la superior del mercat, connectats entre ells.

En aquest sentit, els organitzadors de la prova pilot asseguren que tot el procés és anònim i que respecta la Llei Orgànica 3/2018, del 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals (LOPD).