Foodback Mercabarna

Foto: Ajuntament

Des de l’1 de febrer, Mercabarna reaprofita els aliments que no són comercialitzables pel seu aspecte, però que són perfectament aptes per al consum humà. Es tracta del projecte Foodback, un equipament innovador de bioeconomia circular que busca reduir els residus orgànics vegetals i garantir la distribució dels aliments recuperats entre persones vulnerables i entitats socials. L’edifici està ubicat a dins de les instal·lacions de Mercabarna i hi col·laboren 10 entitats i les 600 empreses del mercat. A més, aquest projecte és un dels llegats de la iniciativa Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

En xifres, el Foodback pretén multiplicar per 2,5 l’aprofitament alimentari a Mercabarna en cinc anys. En concret, es vol passar de les 1.000 o 1.500 tones que es recuperen actualment a les 4.000. És gestionat per Mercabarna amb la col·laboració de la Fundació Banc dels Aliments i Formació i Treball Empresa d’Inserció SLU, i compta amb el suport d’Assocome, Càritas, Creu Roja, el programa Alimenta de l’Ajuntament, el departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, Alimentació i Agenda Rural del Govern i la Fundació ‘la Caixa’.

Mercabarna calcula que el Foodback multiplicarà per 2,5 l’aprofitament alimentari

En aquest sentit, Formació i Treball és la responsable de la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat, que són les encarregades de fer la selecció de fruites i hortalisses que aporten les empreses de Mercarbarna. Per altra banda, la Fundació del Banc dels Aliments s’encarrega de coordinar la instal·lació i organitzar la distribució dels aliments seleccionats entre les entitats socials.

Aquest projecte va néixer fruit de l’encàrrec que Mercabarna va fer l’any 2015 a diversos agents, com la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’empresa Spora Synergies i la plataforma Aprofitem els Aliments.

Contra el malbaratament

I és que la lluita contra el malbaratament alimentari forma part de l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030, un document aprovat el gener i que serveix de full de ruta municipal per als pròxims anys en matèria de polítiques alimentàries. A més, aquesta eina permet fer front a l’emergència climàtica.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram