Ateneu Popular 9 Barris

A l’esquerra, una imatge de fa dècades de l’ateneu. A la dreta, el mateix equipament en els temps actuals. Foto: Ateneu Popular 9 Barris

L’Ateneu Popular 9 Barris és molt més que un centre sociocultural. És un espai que durant els seus 45 anys de vida ha aportat al districte i a barris com Roquetes i la Trinitat Nova un valor que tant de bo estigués més present a tota Barcelona: cultura amb capacitat de canvi.

El passat 9 de gener es van complir 45 anys des que Nou Barris va veure néixer aquest equipament, i els seus orígens són una mostra del gran poder que poden tenir les lluites veïnals. Tal com recorda Mariona Soler, membre de la gestora de l’Ateneu Popular 9 Barris, l’actual ateneu era, el 1977, una planta asfàltica que es trobava a només 10 metres d’habitatges de la Trinitat Nova. El veïnat, diu, fart de la contaminació i que no hi hagués cap espai cultural al barri, va entrar a la fàbrica, va parar la maquinària i va ocupar l’espai. Va aconseguir fer-lo seu i, el més important, va marcar l’inici d’un equipament que avui és una peça fonamental en l’ànima dels barris que l’envolten. “És un projecte comunitari que fa activitats culturals, sobretot de circ, amb una vocació transformadora”, assenyala Soler.

Projectes per al veïnat

Els projectes comunitaris que fa actualment són una prova de les paraules de Soler. Tal com explica, l’ateneu organitza escoles de circ infantils i juvenils i circ a escoles i amb casals de gent gran, entre altres. Però, recalca, no són formacions basades només en aspectes tècnics, sinó en el “circ social”. “Es fa servir el circ per treballar els valors i les maneres de relacionar-se de les persones. Es treballa amb les persones”, subratlla fent referència a uns projectes que des de l’Associació de Veïns de Roquetes són vistos amb bons ulls.

“Potencien la salut amb el circ”, assegura la presidenta de l’entitat veïnal, Amparo Iturriaga, qui també cataloga totes les seves iniciatives de “meravella”. I la veritat és que no exagera si es té en compte com els seus beneficis, apunta Soler, són vistos, per exemple, en el treball fet amb persones amb diversitat funcional. “Després de les formacions, ens han dit que aquestes les han ajudat a relacionar-se o a millorar l’autoestima”, afirma.

Accions al barri

La funció social d’aquest equipament sobrepassa els límits de la cultura. Tal com indica Iturriaga, els seus membres participen en espais pensats per fer de Roquetes un lloc millor per viure. “A la taula de salut, a la socioeducativa o a la de feminisme aporten informació de col·lectius o recursos que poden ser útils per a aquests temes. També són a la Festa Major o a les activitats que es fan pel 8M. Estan a totes les accions del barri”, apunta i afegeix: “Sempre ha estat un element de canvi important”.

És impossible continuar parlant del poder de canvi de l’ateneu si no es posa sobre la taula la programació cultural que ofereix, “sempre crítica”, tal com insisteix Soler. Un exemple, afegeix, és el cicle Crític, que a través de contingut teatral o musical “critica l’statu quo” i busca generar “un esperit crític” en els espectadors. Un altre, indica, és Lokal de risc, que fa que persones amb propostes culturals amateurs, o que no s’han pogut desenvolupar, comparteixin petits números a l’escenari. “Es potencien cultures que estan als marges”, subratlla.

En aquest punt del reportatge, ha quedat clara la gran repercussió que té l’Ateneu Popular 9 Barris, però no està de més fer-la més evident. Tal com recorda Soler, “té incidència en la política i impacte a la cultura de la ciutat i d’un barri de la perifèria. És molt fort que estigui aquí. Si l’espai no hagués estat ocupat en el passat, l’Ajuntament no l’hauria instal·lat mai aquí”. I és per això, que el mínim que es pot dir és gràcies, veïns del 1977.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram