Aragonès Marín Hespèria

Marín mostra a Aragonès els terrenys del PDU Biopol, en una visita de fa uns mesos. Foto: ACN

La comissió territorial de l’Àmbit Metropolità de Barcelona, que depèn del departament de Territori de la Generalitat, ha donat llum verda de manera inicial al Pla Director Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia. Aquest anunci es produeix dos dies després que el mateix Govern aprovés impulsar el clúster biomèdic compartit amb Esplugues. De fet, és aquest aspecte el que més destaca l’alcaldessa, Núria Marín, que ha celebrat l’anunci de la Generalitat. En aquest sentit, Marín ha destacat que el pol biomèdic “generarà economia d’alt impacte social a l’Hospitalet”.

Amb tot, el clúster de biomedicina és només una pota del PDU, que és un projecte que ha portat molta polèmica els últims anys. Sense anar més lluny, la versió del projecte aprovada avui és la segona que es presenta, ja que l’anterior va ser tombada dues ocasions als tribunals.

Protecció de Cal Trabal

El pla urbanístic abasta 95 hectàrees del terme municipal de l’Hospitalet i respectarà la zona de Cal Trabal, el darrer espai agrícola de la ciutat que queda preservat i que tindrà la consideració de parc estratègic -sense anar més lluny, ocuparà el 26% de la superfície que abasta el PDU-. Cal recordar, també, que Cal Trabal està a l’espera d’una petició del Grup de Patrimoni perquè sigui considerat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

En aquesta línia, l’Ajuntament explica que un altre 25% de l’àmbit es dedicarà a espais lliures i parcs urbans. Es calcula que es podran edificar 556.418 metres quadrats de sostre per a activitat econòmica.

A més, està previst que es millorin els accessos al riu Llobregat per les dues bandes de la Gran Via. “Es tracta d’un projecte d’interès nacional sobre un enclavament estratègic, que millora i reordena els accessos a l’àrea metropolitana”, incideix Marín, en aquest sentit. De fet, un dels principals punts del projecte és la cobertura de la Gran Via i la continuïtat del carrer Ciències com a nou eix vertebrador de la zona.

També s’inclou en el pla la protecció de les masies catalogades com a patrimoni, com són Cal Trabal, Cal Masover Nou i la Torre Gran, en avançat estat de degradació.

Primeres reaccions en contra

Aquest pla ha generat el rebuig de la plataforma No Més Blocs, que ha organitzat un vermut solidari en contra del projecte el dia 18 de desembre al migdia a l’Espai Pedro Álvarez, a l’avinguda de Vilafranca. A més, el col·lectiu ha engegat una campanya d’al·legacions contra el PDU. I és que ara el PDU se sotmetrà a informació pública perquè la ciutadania i les entitats interessades puguin dir-hi la seva. Està previst que l’aprovació definitiva, un cop analitzades les al·legacions, sigui al segon trimestre del 2023, ja en període de campanya electoral de les municipals.

Qui també mostra la seva oposició al projecte és l’Hospitalet En Comú Podem, que considera que les volumetries són excessives i que aquest és un pla “especulatiu” que no respecta el medi ambient. “El projecte urbanístic, clarament, va en la direcció contrària a la lluita contra el canvi climàtic”, han denunciat avui. Així i tot, reconeixen que l’actual proposta de PDU -que impulsen l’Ajuntament i la Generalitat a través d’un consorci- és millor que l’anterior, que va ser rebutjada als tribunals, però creuen que és “insuficient”.

L’hora de la veritat
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram