PDU BioPol-Gran Via

Foto: Grup Patrimoni L’H

El govern municipal ha posat en marxa l’esperat, i promès, procés participatiu del nou Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia. Ho va presentar el dia 29 en el Consell de Ciutat. “Intentarem sumar totes les sensibilitats”, va expressar l’alcaldessa, Núria Marín. Aquella mateixa sessió va servir per explicar els canvis que s’han introduït en el nou projecte urbanístic, després que l’anterior fos tombat en dues ocasions per la justícia. És després de la derrota als tribunals que el govern del PSC ha estat conscient que cal ampliar la base i aconseguir sumar més actors a un pla que impulsava gairebé en solitari, només amb el suport incondicional del sector de Junts al Govern de la Generalitat.

I una manera de fer més amable el pla urbanístic és donar més protagonisme a l’impuls del clúster biomèdic. És per aquest motiu que la nova proposta de PDU ha desterrat el cognom ‘Granvia-Llobregat’ per adoptar el de ‘Biopol-Granvia’, fent referència a dos aspectes molt importants del projecte i, segurament, els que menys polèmica han aixecat: la recerca mèdica i el soterrament de la Gran Via.

No Més Blocs proposa ubicar el pol biomèdic a la zona propera de Femades

En aquesta línia, l’Ajuntament ha establert aliances amb actors rellevants com la Universitat de Barcelona. Amb tot, el nou PDU té la intenció de bandejar la imatge de desenes de gratacels edificats a la darrera zona agrícola de la ciutat i potenciar la dels beneficis econòmics per a la ciutat. En aquest sentit, Belver va indicar que el clúster biomèdic atrauria empreses que podrien facturar 6.800 milions d’euros anuals i representar l’1,2% del PIB català. “És un motor de reactivació econòmica i un projecte de país”, va afegir Marín.

Els principals canvis respecte de l’anterior pla és la reducció de l’edificabilitat –hi haurà 75.000 metres quadrats menys de sostre– i la preservació del 85% de la zona agrícola de Cal Trabal, autèntic cavall de batalla del serial. Per altra banda, s’ampliarà l’accés al riu fins a arribar als vuit metres d’amplada.

Amb tot, el PDU Biopol-Granvia actua sobre 800.000 metres quadrats de la ciutat, i no sobre un milió, com ho feia l’anterior. Belver, a més, va indicar que hi hauria un màxim de sostre hoteler del 13% i que la despesa pública per tirar endavant el projecte serà de 202 milions d’euros.

La subestació no se soterrarà

Durant la sessió del Consell de Ciutat un assistent va preguntar al govern si se soterraria la subestació elèctrica de la Feixa Llarga. El primer tinent d’alcaldia, Francesc J. Belver, va respondre que no, que només es “compactaria” per reduir un pèl la seva superfície. Belver va admetre que el nou PDU Biopol-Granvia no contempla aquesta actuació i ho va justificar assegurant que “no es pot pagar”.

L’oposició, tanmateix, té reserves amb el nou planejament. “Creiem que cal millorar la proposta i treballar-la a la taula de treball”, va comentar al Consell de Ciutat Antoni Garcia, portaveu d’ERC, que també va avisar que lluitaran perquè es conservi el 100% de Cal Trabal per incorporar-lo al Parc Agrari. A més, el republicà creu que “hi ha marge” per abaixar l’edificabilitat.

Al seu torn, la portaveu de LH En Comú, Ana González, destaca a Línia L’H que el contenciós que va interposar el seu grup contra el PDU anterior “ha influït” en els canvis, alguns dels quals considera “interessants”. Tot i que encara estan estudiant el nou projecte, González ja avança que els preocupen les volumetries i la connectivitat en transport públic. Semblant és el posicionament de Ciutadans, que creu que la volumetria “congestiona encara més la ciutat”. En una línia similar es mou el PP. La seva portaveu, Sònia Esplugas, reclama més zones verdes i menys edificació.

Pel que fa al teixit associatiu, No Més Blocs, plataforma nèmesi del PDU, considera “fonamental” el pol biomèdic des del punt de vista econòmic i sanitari, però demana que s’instal·li en un sector industrial proper, Femades, afectat pel Pla de Renovació d’Àrees Industrials, per evitar així haver de construir més blocs.

Finalment, Manuel Piñar, president de la Federació d’Associacions de Veïns (FAVLH), creu que al pla li manca “càrrega social”.

Les crítiques al procés: “Accelerat i no vinculant”

Cal destacar que el procés participatiu que planteja el govern municipal per al PDU Biopol-Granvia no és vinculant. Per tant, els resultats d’aquest no han de ser incorporats en el pla per força, sinó més aviat com a proposicions i idees. Un fet que han criticat els grups de l’oposició i els contraris al pla, malgrat que des del govern local han reiterat que volen tenir en compte “mirades i percepcions” de tothom per ampliar el consens. Però, abans de parlar-ne, com s’articularà el procés consultiu?

La seva mecànica és senzilla: consta de dues sessions informatives –l’Ajuntament ja compta el Consell de Ciutat on es va presentar com una d’elles–, dues taules de debat i una sessió de conclusions, on es redactarà un document marc amb totes les idees recollides. La següent sessió informativa se celebrarà en el Consell de Districte de Bellvitge i el Gornal, el 5 d’abril, mentre que les taules de debat es faran al Centre Cultural Tecla Sala els dies 19 i 28 d’abril. La sessió per posar-ho tot en comú tindrà lloc el 24 de maig, també a la Tecla Sala. A banda, hi ha un portal web habilitat per enviar propostes.

El consistori, a més, preveu revisar les propostes ciutadanes a partir del setembre per incloure-les, o no, al pla. Un pla, tot s’ha de dir, que s’haurà aprovat de manera inicial al maig o al juny, segons preveuen l’Ajuntament i la Generalitat.

Són precisament els terminis el que no acaba de convèncer els opositors al pla. Montse Abolafia, de l’Associació de Veïns Independent de Bellvitge i que va parlar al Consell de Ciutat en nom de la plataforma No Més Blocs, reitera en diverses ocasions que el procés “no és vinculant” i denuncia que l’Ajuntament el vol fer en un “pimpam”. A més, considera que la pregunta no és quin PDU desitgen els veïns, sinó si la ciutat vol un pla d’aquestes dimensions. Així i tot, confien que el procés participatiu ajudi a fer arribar els seus punts de vista a més veïns. Des de la Federació d’Associacions de Veïns, en paraules del president, Manuel Piñar, “confien” en el procés i anuncien que hi faran aportacions.

Per part dels partits, des d’ERC reclamen que el procés incorpori una “consulta ciutadana” que en refrendi els resultats. Són paraules del seu portaveu, Antoni Garcia, que creu que “hi ha aspectes a millorar” del procés. Per part dels comuns, Ana González, la seva portaveu al Ple, creu que és “bo” que el PDU s’obri a la participació. Tanmateix, considera que el calendari és “molt accelerat” per a un projecte tan complex com aquest.

Al seu torn, Miguel García, de Ciutadans, es mostra prudent i comenta que esperaran a veure “què diu la ciutadania”. Per acabar, la líder del PP, Sònia Esplugas, demana al govern que “tingui en compte” les propostes dels hospitalencs i que en sigui sensible. “Si no, no serveix de res”, avisa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram