Apuntalament Ciutat Comtal

Vista parcial dels apuntalaments del vestíbul del número 7 del carrer de Sant Eugeni. Foto: Línia L’H

Una fuita d’aigua en un pis de la primera planta dels Blocs de Ciutat Comtal, al barri de Sant Josep, va revelar greus deficiències en l’estructura d’aquests edificis, construïts l’any 1957. Aleshores, el mes de juliol de 2020, van haver de col·locar puntals i allà es van quedar per a desesperació dels veïns, que demanen que l’Ajuntament pagui una part de les obres de rehabilitació.

El març de 2022 es feia pública la denúncia veïnal sobre l’estat dels blocs, quan ja tenien els pisos apuntalats amb suports de ferro i feia més d’un any que esperaven una solució definitiva als defectes de construcció dels seus pisos.

Un informe de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va concloure que els quatre edificis analitzats presentaven “lesions estructurals” per la baixa qualitat dels materials que es van fer servir en la construcció, com ara ciment aluminós o portland i totxana, però descartava un perill imminent d’esfondrament. Tot i això, un despreniment al vestíbul del número 11 de Ciutat Comtal va provocar la marxa dels veïns de l’esmentat edifici, explica Mónica Domínguez, portaveu de l’Agrupació de Veïns dels Blocs Ciutat Comtal, plataforma creada per tractar de resoldre el problema.

Costos inassumibles

A banda de les incomoditats de conviure amb els puntals, els habitants dels blocs han de fer front al pagament del lloguer dels puntals. Domínguez assegura que els 50.000 euros que costen les obres són inassumibles per a un veïnat format en la seva major part per pensionistes o treballadors amb sous modestos. Tot i que altres vestíbuls com el del número 11 de Ciutat Comtal ja han estat reparats, encara resten pendents les millores de la resta dels edificis afectats, apunta la portaveu veïnal. “Actualment, paguem una derrama mensual de 355 euros. Vam demanar una subvenció a l’Ajuntament, però ens va posar com a condició fer obres de millora de l’eficiència energètica, que fa pujar més del doble el cost final”, denuncia.

L’Ajuntament, per la seva banda, diu que facilita tota la informació que les comunitats de veïns puguin requerir per tal d’acollir-se a les subvencions gestionades pel Consorci Metropolità de l’Habitatge per a la rehabilitació energètica dels edificis, on es poden incloure totes les actuacions derivades de reparacions de patologies.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram