clúster biomèdic

L’hospital de Bellvitge i la Universitat de Barcelona són dos dels actors principals del pol biomèdic. Foto: HUB

El Consell Executiu de la Generalitat ha aprovat avui impulsar el clúster biomèdic de la Granvia, que vol potenciar la recerca i la innovació biomèdica a través d’un ecosistema que atregui empreses del sector de la salut. Aquesta iniciativa s’emmarca en el polèmic Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia, que, a més, pretén soterrar la Gran Via al seu pas per la ciutat i construir més blocs d’oficines, cosa que rebutgen diversos col·lectius veïnals i ecologistes.

En aquest sentit, l’Ajuntament ha informat que està previst que la Comissió territorial d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona -depenent del departament de Territori de la Generalitat- l’aprovi de manera inicial el dijous 15 de desembre. De fet, fa pocs dies es va celebrar una assemblea de protesta a la plaça de l’Ajuntament liderada per No Més Blocs, en la qual es van anunciar accions legals contra el PDU. Cal recordar que l’anterior projecte va ser tombat en el tribunal en dues ocasions.

Coordinació interdepartamental

Amb tot, els departaments del Govern català implicats en aquesta iniciativa són els de Salut, Recerca i Universitats, Empresa i Treball, Territori i Presidència. És per aquesta raó que el Consell Executiu també ha acordat designar un representant de cadascun dels departaments perquè facin seguiment de les actuacions previstes.

Per tot plegat, des de l’Ajuntament reiteren que es tracta d’un “projecte de país” que tindrà “un gran impacte econòmic per a Catalunya”. En concret, el consistori estima que el clúster facturarà 7.000 milions d’euros, el que suposa una aportació al PIB català de més de 4.500 milions d’euros.

A més, aquesta iniciativa es porta a terme de la mà de l’Ajuntament d’Esplugues. Sense anar més lluny, els centres mèdics implicats són l’hospital de Bellvitge, el de Sant Joan de Déu, l’Idibell i l’Institut Català d’Oncologia, a més de la Universitat de Barcelona (UB).

Primeres reaccions

La plataforma No Més Blocs, contrària al PDU, han reconegut que el pol biomèdic “és quelcom molt interessant per a la ciutat”, però consideren que no és necessari requalificar “ni un metre quadrat” per impulsar-lo. En aquest sentit, tornen a proposar ubicar-lo a la zona industrial més propera a l’hospital de Bellvitge, la qual està inclosa en el Pla de Renovació d’Àrees Industrials de l’Hospitalet (PRAIH), i conservar la zona on es vol edificar com a parc metropolità.

Per altra banda, la plataforma celebra que el clúster biomèdic s’hagi aprovat per separat del PDU. “Que s’aprovin per separat, però se’ls anunciï conjuntament, ve a constatar la nostra denúncia inicial: que es fa servir el concepte de Biopol per a maquillar una operació urbanística purament especulativa com és el PDU”, assenyalen des de la plataforma.

Per la seva banda, ERC l’Hospitalet celebra que la formació ha apostat al Govern per l’estratègia del sector biomèdic. A més, anuncia que el nou PDU, que s’aprovarà dijous, contempla la conservació al 100% de la zona de Can Trabal, autèntic cavall de batalla per als ecologistes. No Més Blocs, en aquest sentit, també ho veu de manera positiva, però mostren sorpresa pel fet que “es vulgui requalificar aquest sector com a zona verda o espais lliures”, tot recordant que la llei i el Tribunal Superior de Justícia, que va tombar l’anterior planejament, deixa clar que les zones verdes i els espais lliures “han de ser funcionals per a l’ús públic, i una explotació agrícola no entra dins d’aquesta funcionalitat, com tampoc entra la de fer d’un parc urbà dins un nus viari amb una elevadíssima contaminació acústica i ambiental”, argumenten.

L’hora de la veritat
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram