La nova llei de millora de l’educació que ha preparat el ministre Wert és un torpede a la línia de flotació de l’escola catalana. Deixa el català a l’escola en una situació inferior a l’aprenentatge de les llengües estrangeres.
Wert mostra una gran ignorància quan s’aferra al concepte tradicional de llengua materna, completament fora dels temps actuals. La conferència internacional de Luxemburg el 1928 dóna un ampli sentit territorial al terme llengua materna. A Catalunya hi ha més de tres-centes llengües familiars, o, si es vol, maternes. De territorial només n’hi ha una: el català. El model d’escola catalana en llengua i continguts, amb uns resultats educatius més que notables, no mereix el menyspreu d’un ministre i d’uns consellers del PP que no saben o no volen saber que la pedagogia i l’educació no es poden configurar de manera uniforme en un Estat plurinacional.
El català és llengua oficial de Catalunya, la pròpia. La Constitució no només la declara oficial al seu territori sinó que n’ordena un tracte d’especial respecte i protecció. El projecte de llei del senyor Wert és del tot anticonstitucional. L’espanyolisme ha cegat el ministre i els consellers del seu partit. Una prova més que amb Espanya no hi has res a fer. Com més lluny, millor, vaja. S’ha d’actuar amb valentia i força davant d’aquest repte desvergonyit.
Joaquim Arenas