S’acosta Nadal, i s’acosta aquest temps en que tothom aprofita per agermanar-se, si cal, un xic més que en la resta del any, potser perquè l’ambient de les festes fa que tots estiguem un pel més sensibles a les emocions.

I amb l’època de Nadal s’acosta també l’època de la representació dels Pastorets, aquesta obra tan nostra que ens acompanya any rere any des de fa centenars d’anys.

La tradició del teatre a la seu dels Lluï-sos d’Horta ja ve de lluny, donat que ja l’any de la seva fundació, el 1866, es feien representacions de cant coral i de te­atre, que, tant bon punt s’acabaven, eren comentades amb el rector de la parròquia i es produïa un debat amb els assistents, quelcom semblant al que es fa enguany amb el cinema espiritual i de valors a la mateixa seu. Veiem doncs que als Lluïsos d’Horta se­­­­­­­­gue­­­ix fins avui la tradició de la formació en la moral.

Els Pastorets, tal com els coneixem avui en dia, prenen importància a dins dels Lluïsos d’Horta a començaments del segle XX, època en què la sala del teatre va rebre diferents modificacions fins al 1951 en què es va inaugurar l’actual, i que es manté fins enguany amb les actualitzacions pertinents, que actualment estan en fase d’adequació a la normativa vigent quant a l’accesibilitat i a la seguretat.

Malgrat tot, és La Passió la reina de les representacions als Lluïsos d’Horta, i es mantenen fins ben entrats els anys 60, juntament amb els Pastorets, per Nadal. Va venir aleshores una època en què va decaure l’activitat i no s’ha representat mai més (de moment) La Passió, i Els Pastorets restaren oblidats fins que l’iniciativa del matrimoni format per en Francesc Coma i Mª Teresa Capmany va engegar de nou Els Pastorets que coneixem avui i que són una adaptació lliure de diversos Pastorets d’arreu, amb l’adaptació dels textos que ha fet en Daniel Comas.

Durant els més de 30 anys en què els Pastorets restaren un xic oblidats, era l’Esbart Folklòric d’Horta el que s’encarregava de fer una petita representació tot aprofitant el festival anual que oferia i es segueix oferint per Nadal.

Van èsser la constància i tenacitat dels Coma-Capmany les que vàren fer que Els Pastorets tornessin als escenaris dels Lluï­sos d’Horta, i és a ells a qui els hi hem de donar el nostre major reconeixement, malgrat que en Francesc, que ens va deixar ara ja fa un temps, no pugui rebre personalment aquesta gratitut de tots nosaltres, com tampoc podrà veure feta realitat la represa de les representacions de La Passió, tal i com també anyoraba.

Des de la represa dels Pastorets, i fins enguany, ha estat la mateixa Mª Teresa Capmany la que s’ha encarregat de dirigir als prop de cent actrius i actors dels Lluï­sos d’Horta, tasca per altra banda gens fàcil donat que la majoria no són veritables actors, sinó que provenen de totes les seccions de l’entitat, i ha fet possible que gaudim d’uns Pastorets ben nostres i d’un nivell força elevat.

Confiem en que aquest planter de joves actrius i actors dels Lluïsos d’Horta, doni el seu esperat fruit i seguim gaudint per molts anys de les representacions dels Pastorets tal i com ho estem fent fins enguany, i els encoratgem a que s’animin també a engegar de nou aquelles anyorades posades en escena de La Passió, que tants i tants bons records ens donen a molts dels hortencs.

Antoni F. Araujo, Lluïsos d’Horta