L'actuació per Sant Lluís omple els Lluïsos, tant a dalt de l’escenari com al pati de butaques. Lluïsos - Joan Esteve

La majoria de les entitats es caracteritzen per la tasca voluntariosa dels seus membres, que treballen sense rebre més recompensa que els agraïments dels altres socis. Per això, quan una d’elles ha d’afrontar una gran reforma, la manca d’importants ingressos es converteix en un problema que només es pot superar amb el treball i les donacions desinteressades de les persones que se l’estimen.

Aquest és el cas dels Lluïsos d’Horta, una entitat sense ànim de lucre, que està afrontant la reforma integral de la seva seu, al carrer Feliu i Codina, 7. “Estem parlant d’un pressupost superior al milió d’euros, ja que s’ha de rehabilitar tot l’edifici sencer, el que implica que, amb els nostres ingressos, no ho poguem afrontar en només un o dos anys”, explica Antoni F. Araujo, membre de la seva junta.

UNA REFORMA TOTAL

Com una formiga que, per sota del sòl, va construint els seus túnels, els Lluïsos d’Horta estan duent a terme una tasca silenciosa i amagada, però necessària per posar al dia el local. En aquests moments, estan treballant en la seguretat de l’escenari, l’anomenada caixa escènica. La renovació de tota la instal·lació elèctrica, dels cables, del sistema elevador de les cortines i fons d’escenari, i un llarg etcètera. “És una feina que no es veu, però que per contra demana un molt elevat pressupost”, destaca Araujo, que recorda que els socis van haver d’aportar una quota extraordinària enguany per tal de fer front a la remodelació.

Al llarg del proper any, però, es podran veure les reformes més espectaculars dels Lluïsos. Per una banda, es traslladarà la porta principal d’entrada. L’actual porta de servei es reformarà completament, eixamplant-la per fer possible que hi accedeixin cadires de rodes. A més, s’hi instal·larà un ascensor, ja que l’edifici té sis pisos, “encara que no ho sembli des de fora”.

L’altra gran reforma serà la remodelació del pati de butaques, amb el canvi de la tapisseria dels seients i la renovació de la calefacció. “Aquestes tasques seran les que ens portaran més feina i els socis podran començar a veure-les, si tot va bé, a partir de l’estiu”, afirma Araujo. A la important remodelació de l’edifici se li ha d’afegir, a més, que en cap cas es contempla la suspensió de les activitats dels Lluïsos. “No podem parar les activitats, és obligat continuar”, explica Antoni F. Araujo.

CAP AL 150È ANIVERSARI

Els Lluïsos d’Horta celebren l’any vinent el seu 145è aniversari, amb més de 600 socis i amb diverses seccions destacades, com són el Quadre Escènic, el teatre infantil o l’Esbart.