Imatge de la serralada de Collserola. Sílvia Tejero

La serra de Collserola rep la visita d’aproximadament dos milions de persones l’any. Quan es transformi en parc natural, denominació que el Govern té previst aprovar abans que finalitzi la legislatura, aquesta xifra de visitants el situaria com el segon espai natural més freqüentat d’Espanya, només superat pel del Teide.

La conversió de Collserola en parc natural comportarà l’entrada de la Generalitat en la gestió d’aquest espai, que fins ara era responsabilitat de la Diputació de Barcelona i dels nou municipis que rodegen el parc, i suposarà una injecció econòmica de tres milions d’euros l’any, que afegits al pressupost actual sumaran un total de nou milions anuals. Amb aquesta nova partida es podran afrontar aspectes com la neteja del parc, que a dia d’avui encara nota els efectes de la nevada del març passat i té moltes zones repletes d’arbres caiguts.

NOVA REGULACIÓ

Un dels reptes més importants que afrontarà el nou parc natural de Collserola serà conciliar l’activitat de l’home i el respecte a la natura, i “trobar l’equilibri entre la biodiversitat i l’ús públic” segons explica el director del parc Marià Martí. Amb el nou estatus que assolirà el pulmó barcelonès, aquest passarà a tenir una regulació més restrictiva que sancionarà les actituds més incíviques. Un dels col·lectius més afectats seran els ciclistes, que veuran restringit el pas pels camins amb menys de tres metres d’amplada i tindran la velocitat limitada a 20 km/h. De fet, aquestes mesures ja es van aprovar l’any 2000, però fins al moment les autoritats han anat fent la vista grossa i mai s’ha passat de l’advertència als infractors. Aquesta condescendència, però, té les hores comptades ja que l’arribada del Govern al consorci que gestiona el parc comportarà un augment de la presència policial i de les sancions als visitants incívics.

Un altre punt en el que es vol treballar és en millorar les vies de connexió amb el Tibidabo.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram