El Bar Quimet va nèixer el 1927. Foto: Quimet

El nou catàleg municipal de comerços emblemàtics protegits, presentat la setmana passada, només n’inclou un d’Horta-Guinardó. Es tracta de l’emblemàtic Quimet, que ja era l’únic establiment protegit en l’anterior llista elaborada pel govern de Xavier Trias, que ha servit com a base per elaborar l’actual.

Els 211 establiments de la nova llista–17 menys que a la de Trias– seran els beneficiaris del pla de protecció de les botigues històriques que portarà el govern municipal al Ple el 26 de febrer. “Estem contents perquè és un incentiu”, explica a Línia Horta Josep Lluís Jalmar, propietari de l’establiment, tot i que el considera “insuficient” per tal de salvaguardar la seva activitat comercial, una postura compartida per l’Associació de Comerços Emblemàtics. En declaracions a aquesta publicació, el secretari de l’associació, Josep Maria Roig, ha explicat que “no hi ha hagut cap canvi” respecte del pla que va presentar l’anterior govern. I és que de fet, el grup municipal de CiU ja ha valorat “positivament” aquest nou pla perquè considera que “beu i s’inspira” en el que va presentar l’any passat. Un eventual suport convergent a la mesura permetria la seva aprovació immediata el dia 26.

El nou pla té com a objectiu protegir aquests negocis, tot i que reconeix la seva incapacitat de salvaguardar l’activitat dels comerços, que és el que justament demanava l’associació dels emblemàtics. Com a contrapartida, el consistori hi destinarà 1 milió d’euros anuals en ajudes en l’IBI –de fins al 95%– i bonificacions per fer obres de millora als locals, entre altres. Unes mesures que tampoc convencen els propietaris dels emblemàtics. “No hem demanat cap subvenció, seria un greuge comparatiu amb la resta de botiguers”, lamenta Roig, que torna a incidir en la importància de protegir l’activitat de les botigues històriques.

TRES CATEGORIES DE PROTECCIÓ
El nou catàleg d’establiments emblemàtics es divideix en tres categories segons l’interès patrimonial de cada botiga. Pel que fa al Quimet, el bar hortenc figura a la categoria E3, que inclou els establiments amb elements d’interès paisatgístic. “Està bé que intentin protegir els negocis”, reconeix Jalmar, malgrat que “sigui molt difícil aconseguir-ho”, afegeix. 

Per altra banda, el nou pla municipal contempla mesures d’assessorament i acompanyament empresarial als propietaris dels establiments, com ara un servei d’atenció integral des de Barcelona Activa i un servei d’orientació en matèria de finançament, cessió o recerca de personal.

COMPRAR LOCALS?
La proposta també recull la possibilitat que l’Ajuntament compri alguns comerços singulars per assegurar-ne la continuïtat, una mesura que dependrà d’un estudi que encarregarà l’Institut de Cultura de Barcelona al llarg d’aquest any i que s’emmiralla en el model de París.

I seguint la línia de la proposta de CiU del passat mandat, el consistori “desenvoluparà i ampliarà” les eines de la plataforma digital rutadelsemblematics.cat, on es podrien incloure “visites virtuals” i tot un seguit de continguts relacionats amb els emblemàtics.

Tot plegat, unes mesures que no convencen els botiguers, els quals, segons han confirmat a aquesta publicació, estan negociant amb el PSC per portar la qüestió al Parlament. El serial dels emblemàtics sembla que va per llarg.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram