Pots aliments

Foto: Pexels

Els comerços de proximitat han tornat a fer un pas endavant per fomentar un consum més sostenible. Diversos gremis i entitats del teixit comercial barceloní han signat recentment un pacte per impulsar la reutilització d’envasos i lluitar contra el plàstic d’un sol ús. Amb aquest acord –que ha estat impulsat per la fundació Rezero i que compta amb el finançament de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC)–, els establiments comercials es comprometen a facilitar als clients reomplir els seus propis envasos amb productes disposats a granel, com la carn, el peix, els llegums, els ous, els sucs o altres aliments.

La iniciativa és especialment rellevant perquè posa per primer cop sobre paper el compromís del comerç per permetre que els consumidors puguin comprar sense endur-se envasos de plàstic d’un sol ús a casa. L’objectiu final de la mesura és poder contribuir a revertir la situació actual pel que fa a la generació d’envasos d’un sol ús a l’espera de l’entrada en vigor d’un nou marc normatiu tant català com espanyol al respecte. En aquest sentit, és important tenir en compte que, segons dades del 2019, cada català produeix una mitjana de 527 quilograms de residus cada any, dels quals més de la meitat van directament al contenidor de resta.

El pacte en clau de sostenibilitat ha tingut una gran acollida al sector, i ja compta amb el suport del Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, del Gremi de Peixaters de Catalunya i del Gremi de Carn de Barcelona. Pel que fa a les institucions, també han volgut involucrar-se en la iniciativa l’Agència Catalana del Consum, la Direcció General de Comerç, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, entre altres.

Suport legislatiu

Per la seva banda, el ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic del govern espanyol està treballant en l’esborrany del Reial decret d’Envasos, que preveu ser aprovat a mitjans d’aquest 2022 i que incideix a regularitzar que els establiments hagin d’acceptar els envasos dels seus clients. En paral·lel, el Govern català i les entitats del sector aposten per incloure a la futura llei catalana de residus mesures i objectius per fomentar la reducció d’envasos d’un sol ús.